Budi dio naše mreže
Izbornik

Kristina Vujica obranila doktorsku disertaciju na KBF-u u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Kristina Vujica obranila je 12. lipnja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorsku disertaciju „Teološko-kritičko tumačenje duhovnog ateizma Andréa Comte-Sponvillea“.

Pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Željka Tanjića Kristina Vujica obranila je doktorsku desertaciju koja se bavi propitivanjem utemeljenja filozofije Andréa Comte-Sponvillea na kojoj gradi ideju duhovnosti bez Boga i religije.

Comte-Sponville je poznati živući francuski filozof i ateist koji je, između ostalih, objavio knjigu „Duh ateizma. Uvod u duhovnost bez Boga.“ Ovo je prvi doktorski rad napisan o ovom autoru, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Doprinos ovog rada očituje se u dijalogu ateizma i vjere gdje je izražena jedna nova paradigma ateizma koji se zalaže za vjernost kršćanskim vrijednostima kao i za život duha – duhovnost.

Autorica doktorske disertacije nije samo pisala o ovom autoru, nego se s njime osobno susrela te je u svom doktoratu priložila i razgovor koji je s njime vodila. Također, u svom istraživačkom radu argumentirala je zašto smatra da je duhovnost bez Boga i religije, kako ju je razradio Comte-Sponville, proturječna u samoj sebi.

Predsjednik povjerenstva bio je izv. prof. dr. sc. Danijel Tolvajčić, a članovi komisije bili su doc. dr. sc. Tomislav Kovač i prof. dr. sc. Željko Tanjić.