Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva kod ostataka srušene crkve sv. Mihovila u Tržiću Tounjskom

Tržić Tounjski (IKA )

U subotu 29. rujna u župi sv. Mihovila u Tržiću Tounjskom održana je molitva kod ostataka nekadašnje velike župne crkve sv. Mihovila koja od vremena 2. svjetskog rata dominira napuštenim krajolikom svojim srušenim zidovima koji prkose vremenu.

Tijekom Drugoga svjetskog rata tadašnji „ pobjednici“ porušili su župnu crkvu u kojoj su bile krštene generacije katolika tog kraja te su prognali domicilno stanovništvo tako da je nekadašnja župa s više stotina domaćinstava ostala skoro sasvim prazna, izuzev naselja Kamenice u čijoj grobljanskoj kapeli sv. Mihovila arkanđela se održavaju bogoslužja.

Molitvu za sve poginule predvodio je župnik Tounja i Tržić-Kamenice dr. fra Ante Bekavac u suslavlju župnika Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića, kao i brojnih Tržićana raseljenih od Rijeke do Zagreba, Tounja i Ogulina. „Danas se molimo za sve pobijene i pokojne župljane Tržića a posebno za župnika Tržića Nikolu Gačešu ubijenog 1892. godine. Crkva želi učiniti našu nadu postojanom“, zaključio je župnik dr. fra Ante Bekavac. Prije molitve i odrješenja svijeće i vijence položio je općinski vijećnik Tounja Nikola Fumić u ime općine Tounj i mjesnog odbora Kamenice. U nastavku su brojni potomci prognanih Tržićana obišli grobove svojih najmilijih na kojima dominiraju prezimena Fumić, Miletić, Tutek, Fumić, Krikšić, Dujmešić, Cazin, Mravunac, Požega, Klarić i Ožanić.

Ključne riječi:
molitva Tržić Tounjski