Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Rino Fisichella na sastanku Europske mreže nacionalnih marijanskih svetišta

Brezje (IKA )

Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella na sastanku Europske mreže nacionalnih marijanskih svetišta u slovenskom Brezju rekao je da su hodočasnička svetišta mjesta mira i tišine, mjesta u koja mnogi ljudi odlaze u različitim životnim dobima. Podsjetio je da je papa Franjo, upravo zato što su svetišta izazov s kojima se suočava Crkva, pridružio ih Papinskome vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Uvod u susret predstavljalo je prikazivanje filma „Čudo” u utorak 25. rujna navečer. Film govori o redovnici s. Tončki Krajnik, milosrdnici, koju je kada je imala sedam godina napao pas nanijevši joj teške tjelesne ozljede. Ozdravila je kad su je gotovo potpuno hromu doveli u svetište Marije Pomoćnice. Nakon prikazivanja filma uslijedio je iznenađenje, jer se sestra Tončka pridružila sudionicima u dvorani. „Ako ste katkad tužni i suočavate se s velikim problemima, utecite se Mariji i Marija će vam dati da mir”, rekla je s. Tončka.

Drugi dan susreta započeo je predavanjem nadbiskupa Fisichelle, koji je naglasio da svetišta pomažu pojedincu u njegovu duhovnom rastu. Rekao je da je njihova uloga u Marijinim svetištima prvenstveno pastoralne naravi. „Sve aktivnosti, koje podupiremo u Crkvi, su aktivnosti i iskustva koja služe tome da možemo lako razumjeti kako bolje obavljati zadaće evangelizacije. Naravno da ne možemo, niti smijemo reći da se nova evangelizacija može provoditi u svakoj zemlji na isti način, jer postoje različite tradicije, kao i različite kulture“, rekao je mons. Fisichella i dodao kako je usprkos tome zajedničko svima to da se mi trebamo promijeniti kako bismo promijenili naše razmišljanje te je kao primjer naveo Svetu godinu milosrđa, koja je bila zajednička svima, svi su u njoj sudjelovali i u nju se uključili na sebi svojstven način.

Na pitanje koja je poruka Marijina svetišta, naglasio je da ona predstavljaju temelj naše vjere jer, po njegovim riječima, ne smijemo zaboraviti jedno: „Ne smijemo zaboraviti da je Marija bila prva koja je povjerovala… Vidjeti Mariju znači vidjeti Sina.“

Mons. Rino Fisichella prenio je rektoru svetišta svoje oduševljenje slikom Marije Pomoćnice, a bio je impresioniran i Muzejom kolijevki, koji je, po njegovim riječima, vrlo dobar primjer nove evangelizacije.

Izlaganje mons. Fisichelle u srijedu 26. rujna slušalo je više od 30 sudionika iz 28 europskih marijanskih svetišta, među kojima iz Lurda i Fatime, Czestochowe i Marije Bistrice.

Kako je na margini susreta istaknula ravnateljica Hodočasničkog ureda Brezje dr. Andreja Eržen Firšt u Brezju se okupio rekordan broj predstavnika europskih marijanskih svetišta, koji su se u večernjim satima na oltaru pridružiti nadbiskupu Stanislavu Zoretu u ljubljanskoj katedrali.

Susret predstavnika 28 europskih marijanskih nacionalnih svetišta održava se od 25. do 28. rujna u crkvi Marije Pomoćnice u slovenskom Brezju. Na skupu sudjeluju rektori marijanskih svetišta iz Engleske, Francuske, Portugala, Gibraltara, Ukrajine, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovačke, Hrvatske i Malte a među sudionicima je i rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević. Tema susreta je uloga svetišta u životu Crkve i očekivanja Svete Stolice od pastorala hodočasnika.