Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana tribina „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“

Zagreb (IKA )

U povodu 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa, tribina pod nazivom „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“, na kojoj su sudjelovali predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, dr. Marijana Kompes i mag. comm. Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, održana je u četvrtak 8. studenoga na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. 

Nakon pozdrava rektora HKS-a dr. Željka Tanjića, prisutnima se obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je govoreći o 25 godina djelovanju Hrvatskog Caritasa podsjetio kako su počeci intenzivnog djelovanja Caritasa bili za vrijeme Domovinskog rata, kada je trebalo pomoći izbjeglicama i prognanicima. Naglasio je važnost prisutnosti Caritasa u suvremenim medijima kako bi javnost bila obaviještena o radu te institucije.

„Očekujemo da mediji budu objektivni, da informiraju i da na taj način i oni promoviraju dobrotu. Često puta vidimo kako smo puni raznih zlih stvari, ali ima puno više dobrote među ljudima. To je upravo i jedna od svrha Caritasa, da pobuđuje tu dobrotu”, poručio je biskup Mrzljak.

O izazovima izgradnje društva solidarnosti govorila je dr. Marijana Kompes s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koja je istaknula kako pojam „caritas” označava ljubav te da je još sv. Augustin (4./5. stoljeće) govorio o važnosti institucionalizacije kako bi se na taj način osiguralo pravo na zaštitu i brigu za zaštitu za druge. Kako je pojasnila, upravo institucija kroz strukturu osigurava brigu za čovjeka. „Papa Benedikt kaže u ‘Deus caritas est’ da crkvene karitativne organizacije predstavljaju prirođenu joj zadaću u kojoj ona ne surađuje usputno već djeluje kao subjekt s izravnom odgovornošću čineći ono što odgovara njezinoj naravi. Crkva se nikada ne može osloboditi služenja ljubavi kao organiziranog djelovanja vjernika, a s druge strane nikada neće doći do situacije u kojoj više neće trebati ljubavi svakog pojedinog kršćanina jer čovjek će osim pravednosti uvijek trebati ljubav”, poručila je dr. Kompes.

Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u fokusu svog predavanja imao je temu „Caritas pred izazovom suradnje sa suvremenim medijima”, te je istaknuo da mediji formiraju i informiraju. Osvrnuo se i na trenutačnu situaciju prevelikog broja vijesti te stvaranja „fake-newsa”.

„Unatoč tome, pokazalo se kako mediji i društvene mreže imaju veliku ulogu u humanitarnim akcijama, odnosno imaju veliku ulogu u širenju solidarnosti među ljudima”, istaknuo je Uldrijan.

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, govoreći o izazovima izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima, podsjetio je na uzrečicu: ono što se nije čulo u medijima, nije se ni dogodilo. Kovačić je naglasio da upravo mediji mogu biti pokretačka snaga dobra. Pritom je istaknuo HKR-ovu emisiju Na valovima dobrote koja ukazuje na potrebu pomaganja drugome u nevolji.

„Uz to, afirmiramo činjenicu da karitativna djelatnost nije samo socijalni servis već da je glavni cilj humanost. U tom ublažavanju materijalne bijede postoje kulturne i religiozne potrebe samih korisnika. Postoji evanđenje prihvaćanja i praštanja i iskupljenja. Upravo to nedostaje u drugim medijima, a to je ono što bismo htjeli istaknuti”, poručio je Kovačić.

Na kraju tribine o svojim konkretnim iskustvima u radu u Caritasu govorili su ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola i ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije o. Ivan Radeljak.

Tribinu je moderirao Branimir Gubić s Hrvatske katoličke mreže.