Istina je prava novost.

Papin govor na II. svjetskom susretu pučkih pokreta

Valja promijeniti svjetski gospodarski sustav i zamijeniti ga globalizacijom solidarnosti

Santa Cruz, (IKA) – Valja promijeniti svjetski gospodarski sustav i zamijeniti ga globalizacijom solidarnosti – jedna je od ključnih misli dugoga govora pape Franje na II. svjetskom susretu pučkih pokreta, održanom 9. srpnja u bolivijskom gradu Santa Cruz de la Sierra, na kraju drugoga dana posjeta Boliviji. Papa je istaknuo da valja poslušati vapaj isključenih, zaštititi majku Zemlju, te je zajamčio svoju osobnu blizinu, kao i blizinu Crkve, nastojanjima društvenih pokreta i snaga, prenosi Radio Vatikan.
Papin govor, koji je više puta bio prekidan pljeskom nazočnih, međunarodni je tisak već nazvao jednim od najvažnijih u njegovu papinstvu. Podsjetivši prije svega da Bog sluša vapaj svojega naroda, Papa je govorio o svojemu viđenju najboljih načina za rješavanje velikih problema nepravde zbog kojih trpe isključeni u cijelom svijetu. Pritom je istaknuo da su zemlja, dom i posao “sveta prava”, te da se vrijedi boriti za njih.
Pred poljodjelcima bez zemlje, obiteljima bez doma, i radnicima bez prava, Sveti Otac kazao je da trebamo priznati da nam je potrebna promjena i da ju želimo. Znamo li prepoznati da je ovaj sustav nametnuo logiku zarade po svaku cijenu, ne razmišljajući o društvenom isključivanju i o uništavanju prirode? Globalizaciju isključivanja i ravnodušja ima zamijeniti globalizacija nade, koja se rađa u narodima i razvija se među siromašnima. Potrebna je pozitivna promjena, koju bismo mogli nazvati otkupljujućom, a koja je potrebna svim narodima na planetu, pa i onim bogatima u kojima kao da vlada nezadovoljstvo i individualistička žalost koja ljude čini robovima, napomenuo je Sveti Otac.
Kada kapital postane idol i upravlja odlukama ljudskih bića, kada pohlepa za novcem nadzire cijeli društveno-gospodarski sustav, to uništava društvo, osuđuje čovjeka, od njega pravi roba, uništava ljudsko bratstvo, potiče narod protiv naroda i, kako se može vidjeti, prijeti i našem zajedničkom domu, sestri i majci Zemlji. Ohrabrivši sve ponizne i isključene, nezaposlenu mladež, domorodačke zemljoradnike i ulične prodavače da se ne prepuste pesimizmu, misleći da ne mogu učiniti ništa kako bi riješili svoje probleme, papa Franjo, naprotiv, istaknuo je da upravo oni, najponizniji, iskorištavani, siromašni i isključeni mogu mnogo učiniti. Usudio bih se reći da je budućnost ljudskoga roda velikim dijelom u vašim rukama. Nemojte se podcjenjivati, jer vi ste sijači promjene koja, prije svega, ima biti promjena srca, rekao je Sveti Otac.
Obrativši se predstavnicima pučkih pokreta, Papa je ponovno istaknuo pravo na zemlju, dom i posao, a od svjetskih je vođa zatražio da budu kreativni, te da izgrađuju na čvrstim temeljima, na stvarnim potrebama radnika, isključenih i marginaliziranih obitelji. Crkva pak ne može i ne smije biti strana tom postupku u naviještanju Evanđelja, i to prateći pritom i promičući isključene iz cijeloga svijeta. Papa Franjo stoga je predložio tri velike zadaće koje zahtijevaju odlučnu potporu svih pučkih pokreta. Prva je zadaća staviti gospodarstvo u službu naroda; ljudska bića i priroda, naime, ne smiju biti u službi novca. Druga je zadaća ujedinjavanje naših naroda na putu mira i pravednosti, narodi u svijetu žele biti tvorci vlastite sudbine. Nijedna vlast nema pravo lišiti siromašne zemlje njihove potpune suverenosti, a kada to čine, vidimo nove oblike kolonijalizma koji ugrožavaju mir i pravednost. “Recimo ‘ne’ starim i novim oblicima kolonijalizma, i recimo ‘da’ susretu naroda i kultura”, pozvao je Sveti Otac te zatražio oprost ne samo za uvrede svoje Crkve, nego za zločine počinjene nad domorodačkim pučanstvom tijekom takozvanoga osvajanja Amerike. Istodobno molim sve da se sjete biskupa, svećenika, redovnica i laika koji su propovijedali Evanđelje, i koji propovijedaju, često uz bok domorodačkih naroda ili prateći pučke pokrete sve do mučeništva.
Treća zadaća, koja je možda najvažnija koju danas imamo preuzeti na sebe, jest zaštita majke Zemlje. Naš se zajednički dom pljačka, uništava, i nekažnjeno ponižava; osim toga, nižu se međunarodni sastanci, ali bez ikakvog većeg rezultata, napomenuo je Papa te istaknuo da su narodi pozvani podići svoj glas u svrhu zaštite majke Zemlje. Ne može se, naime, dopustiti da se određeni interesi nameću, pokoravaju države i međunarodne organizacije, i nastavljaju uništavati stvoreno. Budućnost ljudskoga roda nije samo u rukama velikih vođa, velikih sila i elita. Ona je ponajviše u rukama naroda, zaključio je papa Franjo.
Posljednjega dana svoga pohoda Boliviji, u petak 10. srpnja, Papa je posjetio zloglasni zatvor Palmasola, najveći u zemlji, desetak kilometara udaljen od središta Santa Cruza, u kojem oko 5300 osoba živi na prostoru predviđenom za njih 800. Sveti Otac saslušao je svjedočenje troje zatvorenika o teškim uvjetima u kojima žive, mnogi sa svojim obiteljima, te ih potaknuo da nadiđu neprijateljstva i sebičnost koje nameće izolacija i ne boje se međusobno si pomoći. Papa se zatim privatno susreo s četrdesetak mjesnih biskupa te na svečanosti ispraćaja u zračnoj luci Viru Viru još jednom s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom.