Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen zbornik „I u mom gradu Vukovar svijetli“

Split (IKA)

Zbornik „I u mom gradu Vukovar svijetli“ predstavljen je u četvrtak, 16. studenog 2023. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u sklopu društveno-kulturne manifestacije „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“, koju od 2013. godine organizira Hrvatska udruga Benedikt, izvijestila je Hrvatska udruga Benedikt.

Oko 200 stranica formata A4 obuhvatilo je oko 250 učeničkih literarnih i likovnih radova iz oko 25 osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije. Zbornik je rezultat petogodišnje aktivnosti učeničke glazbeno-scenske priredbe „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“ koja se izvodi u sklopu manifestacije „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“.

U prvom dijelu večeri nastupili su učenici iz ukupno devet škola sa svojim literarnim radovima: Osnovna škola „1.listopad 1942.“ (Čišla), Osnovna škola „Bijaći“ (Kaštel Novi), Osnovna škola Fra Pavla Vučkovića (Sinj), Osnovna škola „Mejaši“ (Split), Osnovna škola „Knez Trpimir“ (Kaštel Gomilica), Osnovna škola „Jesenice“, Ekonomska škola „Imotski“, Ekonomska i upravna škola „Split“, Obrtno tehnička škola „Split“ te IV. gimnazija „Marko Marulić“ (Split).

Slijedio je drugi dio večeri, predstavljanje zbornika „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Sadržaj publikacije podijeljen je u 4 cjeline: Čuvar domovine, Putevima zahvalnosti, Vukovar svijetli zauvijek i Domovina u srcu. Na predstavljanju je gostovala profesorica i viša savjetnica Sanja Miloloža, poznata u hrvatskoj kulturnoj i književnoj javnosti. Dobitnica je brojnih nagrada, a više je puta nagrađivana od Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnijeg odgojno-obrazovanoga djelatnika. Piše pjesme, priče i stihove za uglazbljivanje te ostalo.
Na predstavljanju je objasnila značenje i vrijednost zbornika „ (…) Zašto je ovaj zbornik toliko vrijedan i važan? Zato što djeca promišljaju prošlost sa zahvalnošću, zato što djeca postaju svjesna najveće žrtve podnesene za njihovu slobodu, zato što djeca razumiju koliko su važne temeljne ljudske vrednote za sretno odrastanje (…)“, napomenula je Sanja Miloloža.

Glavna urednica Zbornika Margita Vučetić zahvalila je suradnicima koji su „darovali vrijeme“ i uložili trud u stvaranje zbornika prvijenca, a piscima podršku i zahvalnost na izraženom optimizmu i vjeri u budućnost Hrvatske. Profesorica i savjetnica Divna Šušić, članica uredništva, predstavila je svoje razmišljanje o susretu djetinjega svijeta s činjenicama ratnih stradanja. Istančani osjećaj za pravdu koji je u temelju osobnosti svakoga djeteta odrazio se na intenzitetu osjećaja. „Djeca razumiju dubinu boli, ali vedrinom svoga djetinjega srca brzo odagnaju tamne misli otvarajući mjesto nadi i dobroti“, kazala je. Smatra da je vrijednost Zbornika sadržana u mnoštvu poruka koje se mogu iščitati iz učeničkih radova.

Članica uredništva profesorica Katarina, prisjetila se aktivnosti udruge iz 2018. godine. „Moju ljubav za Hrvatsku želim prenositi na svoje učenike. Osluškivati prošlost, živjeti sadašnjost, radovati se budućnosti. Uspijem li svojim učenicima ukazati na važnost Vukovara, uspjela sam im ukazati na važnost jezika i sve ono što čini nacionalni identitet. Jedna od najstrašnijih priča dobila je budućnost i potvrdu da Vukovar nikad zaboravljen biti neće jer u ovom zborniku u mojem srcu i mome gradu Vukovar svijetli zauvijek, a znam da svijetli u srcima mojih učenika“, zaključila je profesorica.

Član uredništva, profesor Nikola Milanović, postavio je izložbu likovnih radova svojih učenika IV. gimnazije Marka Marulića, plakate na pozornici i njihova likovna umijeća u zborniku. Bio je to likovni izazov za učenike, ali oni nadareni su prihvatili izazov. Ohrabrenje i poticaj bili su im literarni uradci njihovih kolega. Dramatični ratni prizori, ranjeni vodotoranj, uplakana lica, izgubljeni pogledi, prizori do temelja uništenih ulica, naselja slavonske ravnice.

Večer je završila kako je i započela – pjesmom „Moja domovina“ učeničkoga zbora Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice pod vodstvom maestra Darija Cuculića, izvijestila je Hrvatska udruga Benedikt.