Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 50. obljetnice "Veritasa"

Zagreb

Svečana akademija i misa zahvalnica koju je predvodio nadbiskup Eterović

Zagreb, (IKA) – U povodu 50 godina izlaženja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga u utorak, 24. travnja u dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu održana je svečana akademija. Na početku je pročitana čestitka pape Benedikta XVI. u kojoj se, između ostalog ističe kako se rađanje Veritasa poklapa s Drugim vatikanskim koncilom koji je dao novi zamah evangelizaciji. U čestitki zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića se ističe kako je Glasnik od početka bio prepoznat kao glasilo vjerskih i pobudnih sadržaja, a danas slovi kao katolički mjesečnik koji prati crkvena zbivanja sa širokim izborom tema i autora. Pročitana je i čestitka ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, koja ističe kako je Veritas kao gotovo jedini poslijeratni vjerski list, tematski raznovrstan, namijenjen svim uzrastima te ljudima različitih zvanja i zanimanja, prepoznat u svom nastojanju da promiče evanđeosku istinu, ali i istinu uopće pa čak i onda kada ta istina izaziva ili je neugodna, upravo na tragu ostavštine najomiljenijeg i najčašćenijeg sveca Katoličke Crkve sv. Antuna Padovanskog kojemu je istina začinjena milosrdnom ljubavlju bila cilj i putokaz. Riječ dobrodošlice okupljenima na akademiji uputio je fra Ljudevit Maračić, koji je za Veritas vezan od samih početaka, a k tome je kao urednik naslijedio osnivača i prvog glavnog urednika, fra Ivona Ćuka i tu dužnost obavljao gotovo 27 godina.
Osvrt na Veritas i njegovo mjesto u medijskom prostoru iznio je predsjednik Hrvatskoga društva katoličkih novinara Neno Kužina. Podsjećajući na početke Veritasa čiji je prvi broj izašao o Uskrsu 1962. godine, Kužina je istaknuo kako je svojim zauzetim komentarima prvi urednik fra Ivon Ćuk plijenio pozornost ne samo crkvenih krugova već i društvenih pozornika. “Od početka bio je prepoznatljiv kao katoličko štivo, s izrazito domoljubnim, hrvatskim nabojem, uvijek na Stepinčevoj liniji”, rekao je Kužina ističući da se „Veritas” pojavljuje kao svjetionik i preteča ostalim katoličkim medijima. Osvrnuo se i na stanje u medijima i mjesto katoličkih medija te istaknuo kako polustoljetna Istina, Veritas, godinu mlađi Glas Koncila, Kana, i brojna druga glasila nisu konkurencija jedni drugima, nego se nadopunjavaju. Na kraju riječ zahvale uputio je urednik fra Ivan Bradarić te se osvrnuo na mjesto Veritasa u sadašnjem trenutku. “Sredstva društvenoga priopćavanja, među kojima je i slavljenik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga – u suvremenom aeropagu svijeta u kojemu živimo bitna su sastavnica evangelizacije”, rekao je Bradarić.
Prigodni koncert je održao Zagrebački kvartet, koji je svečanu akademiju zaključio premijernom izvedbom pjesama u čast sv. Antunu.
Zahvalno misno slavlje o 50. obljetnici Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga predvodio je glavni tajnik Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović a u koncelebraciji su bili provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, urednik Veritasa fra Ivan Bradarić, provincijali, kao i provincijal Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca fra Milan Kos te urednici katoličkih glasila.
Govoreći kako je Božja Riječ živa i djelotvorna te “prosuđuje nakane misli i srca”, nadbiskup Eterović u homiliji je rekao da ona treba biti nadahnuće za svako crkveno djelovanje, uključujući i važno polje sredstava društvenoga priopćivanja. Crpeći iz nepresušnoga izvora Riječi Božje, svaki kršćanski pisac i novinar nastoji posredovati vječnu poruku spasenja u promjenjive vjerske, društvene, kulturne, gospodarske i političke prilike u kojima živi”, rekao je nadbiskup. Najavljujući kako će se u listopadu ove godine u Vatikanu održati XIII. opća redovita skupština Biskupske sinode na temu Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere, nadbiskup je primijetio kako u pripremi za taj važni događaj dolazi sve više do izražaja važnost sredstava društvenoga priopćivanja u službi evangelizacije. Pohvalio je uredništvo Veritasa za nastojanja da se uspostavi što prisniji dodir s čitateljima u cijelom svijetu i putem elektroničkog izdanja. Ipak, upozorio je kako treba uvijek imati na umu da nijedno tehničko sredstvo ne može zamijeniti osobne susrete vjernika, posebno navjestitelja i onoga kojemu je upućena poruka spasenja.