Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje 28. obljetnice pogibije trinaestorice redarstvenika

Struga Banska (IKA)

U mjestu Struga Banska 26. srpnja obilježena je 28. obljetnica pogibije trinaestorice redarstvenika koji su žrtvovali vlastiti život za spas mještana koje je velikosrpski agresor uzeo za taoce i koristio kao živi zid u pokušaju osvajanja hrvatskih sela u Pounju. Zahvaljujući njihovu nesebičnom činu zaustavljen je prodor neprijatelja, a mještani su spašeni.

Program obilježavanja započeo je okupljanjem kod spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. svjetskog rata i Domovinskog rata, a svojom nazočnošću počast su im odali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te ostali predstavnici državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave i braniteljskih udruga.

U svečanom mimohodu obitelji poginulih redarstvenika i svi nazočni uputili su se prema spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Održan je prigodan komemorativni program i molitva za poginule redarstvenike koju je predvodio policijski kapelan don Ivo Borić.  „Sjećanje je znak života. Sjećamo se svih kao vjernici i kako kršćani, kao ljudi prosvjetljeni vjerom. Svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i da ništa od toga ne može i neće se izgubiti. Mi danas sabrani molimo za duše svih preminulih hrvatskih branitelja, vojnika i redarstvenika koji su se hrabro borili za slobodu našeg naroda i naše domovine. Molimo i za sve civilne žrtve“, istaknuo je don Ivo i poručio da sjećanje ne treba pobuditi osvetu, nego praštanje.

Nakon završetka spomen-svečanosti, uzvanici su se spustili prema rijeci Uni gdje su dočekani veslači iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje, Kajak kanu kluba Hrvatska Kostajnica, Kajak kanu rafting kluba Odra Sisak i Eku udruge Kupa Vurot, sudionici II. memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskoga Pounja”. Zahvaljujući njihovu nesebičnom trudu i sudjelovanju u obilježavanju herojskoga dana, ministri Božinović i Medved, ravnatelj policije Milina, načelnik Policijske uprave sisačko moslavačke i policijski kapelan Don Ivo Borić kajakašima su uručili medalje. Mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika:  Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića – „Da se ne zaboravi…”, izvješteno je iz PU sisačko-moslavačke.