Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 30. godišnjica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Struga Banska (IKA)

U ponedjeljak 26. srpnja u Strugi Banskoj, u Općini Dvor obilježena je 30. godišnjica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika koji su hrabro branili Pounje od srpskog agresora, a u toj prigodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan izmolio je molitvu za sve poginule hrvatske branitelje.

Program obilježavanja započeo je u jutarnjim satima okupljanjem ispred kapelice sv. Ane kod spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Na komemoraciji su, uz obitelji poginulih policajaca, sudjelovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg. Nazočio je i glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa svojim suradnicima – čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije, policijskih uprava i policijskih postaja, predstavnicima specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, na čelu sa zapovjednicima Alenom Klabotom i Matom Bilobrkom, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija. Pjevala je policijska klapa „Sv. Mihovil“.

Mimohod spomen obilježju poginulim hrvatskih redarstvenicima

Zajedničkim mimohodom svi nazočni uputili su se prema spomen obilježju poginulim hrvatskih redarstvenicima, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ispred kapelice sv. Ane sa spomen-obilježjem poginulim braniteljima održan je potom prigodan komemorativni program. Izvedena je himna Republike Hrvatske, pročitana Povjesnica i imena poginulih redarstvenika. Nakon obraćanja potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan izmolio je molitvu za sve poginule hrvatske branitelje. Uz biskupa bio je policijski kapelan don Ivo Borić.

Nakon završetka svečanosti, uzvanici su se spustili prema rijeci Uni gdje su dočekali sudionike tradicionalnog spusta čamaca rijekom Unom „Heroji hrvatskog Pounja“ u čast poginulih i jednog nestalog hrvatskog redarstvenika. Mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića.