Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Zagrebačke nadbiskupije proveo projekt „Osnažena majka - moja sigurna luka“

Zagreb (IKA)

Zahvaljujući projektu „Osnažena majka - moja sigurna luka“ Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, ostvarenom tijekom 2022. uz novčanu potporu Zagrebačke županije, korisnice Kuće za žrtve obiteljskog nasilja educirane su kroz radionice iz domaćinstva, a njihovoj djeci su pokazani zdravi modeli ponašanja u okolini kroz posebne radionice, priopćeno je iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Projekt se provodio od 1. travnja do 31. prosinca 2022., a u njega je bilo uključeno dvanaest korisnica i sedmero djece. Ovim projektom smo željeli ojačati majke za samozbrinjavanje i brigu o djeci kroz poučavanje i vježbu u domaćinskim poslovima“, istaknula je voditeljica Sigurne kuće zagrebačkog Caritasa Ljiljana Karlović.

Za majke je održano ukupno 45 sati radionica iz domaćinstva, a za djecu dvije jednodnevne radionice. „Kroz radionice iz domaćinstva korisnice su poučene kako se formira i održava vrt te kako se brine o plodovima iz vrta. Korisnice su također poučene kako se formira i održava cvjetnjak te kako se koriste i čuvaju vrtni alat i pribor za rad u vrtu. Osim toga, poučene su kako razvrstavati kućni otpad, kako odlagati biootpad u skladu s HACCP sustavom te kako brinuti o čistoći kanti za otpad i prostora oko njih. Vještine koje su korisnice usvojile omogućit će im bolje samozbrinjavanje po izlasku iz Sigurne kuće te će biti vidljiv napredak u ekološkom osvješćivanju“, dodala je voditeljica Karlović.

„Za djecu su provedene sljedeće radionice: Mreža prijateljstva; Vježbe s loptom i vježbe ritma; Kreativne radionice; Psihosocijalne radionice; Spontane lutkarske improvizacije. Putem rada na radionicama djeci su pokazani zdravi modeli ponašanja u okolini kako bi njihova slika obiteljskih odnosa, ali i svih drugih socijalnih odnosa, bila zdravija i pozitivnija te se na taj način prevenirao međugeneracijski prijenos nasilja i gradila kultura nenasilja“, rekla je voditeljica radionica Irena Konda, socijalna radnica i ADI savjetnik za djecu u Obiteljskom savjetovalištu CZN-a, a priopćeno je iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.