Budi dio naše mreže
Izbornik

Krašić: Mons. Sente slavio misu na 126. obljetnicu rođenja bl. Stepinca

Krašić (IKA)

Župa Presvetog Trojstva u Krašiću proslavila je 126. rođendan bl. Alojzija Stepinca u srijedu 8. svibnja 2024. godine, ujedno i dan Općine Krašić i dan Osnovne škole „Kardinal Alojzije Stepinac“. Proslava je započela procesijom od blaženikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu u zajedništvu s mons. Jurjem Jezerincem, vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj u miru, župnim upraviteljem u Krašiću vlč. Ivanom Vučakom i svećenicima Jastrebarskog dekanata.

Mons. Sente u homiliji je usporedio Stepinčev život sa životom apostola Pavla. Kazao je kako Stepinac poput Pavla nije bio dobar zato što je bio izvrstan đak i vrhunski intelektualaca već zbog toga što je bio zagledan u lik Isusa Krista i što je Krista navješćivao. Zbog njega je Stepinac s jedne strane znao biti običan zemljoradnik, radeći u poljima svoga oca, koji je znao studirati agronomiju i teologiju, znao se zaljubiti, ali i čuti Božji glas koji ga zove da bude njegov svećenik, biskup, kardinal, protumačio je mons. Sente.

“On nije gledao sebe, već Isusa Krista i što On od njega očekuje, rekao je mons. Sente te nadodao kako takav čovjek koji je zagledan u Krista koristi svaku situaciju da navijesti Njegovo evanđelje te se vrlo lako prilagodi određenoj situaciji kako bi uputio na glavnu poruku koju čovjeku u tom trenutku treba. Bez obzira što je trpio prepoznavao je i ljubio Boga u svakom čovjeku”, rekao je.

Na kraju homilije propovjednik je naglasio kako treba biti vjeran Bogu te kako će tada čovjek sjati za sva vremena baš poput Stepinca, bez obzira na ljudska ograničenja ili laži. Zaključio je riječima: „Kad je Stepinac bio živ, Krašić je bio okupiran i nitko nije smio doći, a sada dolaze ljudi iz cijeloga svijeta zato što prepoznaju kako Stepinčev život pokazuje Boga“.

Proslava Stepinčeva rođendana završila je večernjom misom koju je slavo voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić i koncertom Davora Terzića.