Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje na hodočašću katoličkih škola i vrtića u Mariju Bistricu

Marija Bistrica (IKA)

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je u nedjelju 12. svibnja, na Majčin dan, svečano misno slavlje prigodom hodočašća katoličkih škola i vrtića u Zagrebačkoj nadbiskupiji u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na misnom slavlju suslavili su svećenici ravnatelji i duhovnici škola. Prije početka misnog slavlja rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević predstavio je sve vrtiće i škole koje su sudjelovale u prvom Hodočašću katoličkih škola i vrtića u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Nadbiskup Kutleša u propovijedi se osvrnuo na Majčin dan te istaknuo da je i Crkva Majka „koja svoju odgojnu zadaću crpi iz naloga koji je primila od svojega božanskog Utemeljitelja, naime, da otajstvo spasenja naviješta svim ljudima i da sve obnovi u Kristu u cjelini ljudske stvarnosti i cjelovitosti ljudske osobe”.

„Iskustvena dimenzija vjere ključna je za autentičan navještaj i prenošenje istine, uključujući i odgojne procese”, rekao je nadbiskup i dodao da je upravo zato „nezamjenjivo iskustvo odnosȃ i vjere koje vi, dragi roditelji, pružate svojoj djeci u obiteljima, a vi, dragi odgojitelji i nastavnici, u vrtićima i školama. Samo živi i iskreni odnosi, licem u lice, u kojima svojoj djeci posredujemo emocije, učeći ih kako se nositi s njima i kako gledati srcem, mogu ih oblikovati u karakterne i snažne osobe, a tako i u svjedoke onoga što su primili”.

Nadbiskup se osvrnuo i na nezamjenjivu ulogu pobožnih majki, rekavši da upravo majke imaju priliku i moć oblikovati živote, na samo svoje djece, nego kroz njih i cijeloga društva, Crkve i Domovine te je naglasio da je „jedan od najvećih blagoslova koje možemo imati u životu jest imati pobožnu majku. Pobožne majke su one koje svoju vjeru stavljaju kao temelj obiteljskog života, one koje svoje domove pretvaraju u mjesta molitve, ljubavi i opraštanja. Takve majke znaju da odgoj djeteta nije samo hranjenje i odijevanje, već prije svega vodstvo duše k Bogu”.

Govoreći o Marijanskom načinu odgoja u vjeri, nadbiskup je rekao da „majke najbolje znaju da je odgoj rizik koji zahtijeva spremnost napustiti sigurne zone i upustiti se u avanturu koju svaki rast nosi sa sobom” te istaknuo primjere majčinstva Blažene Djevice Marije i Barbare Stepinac, majke bl. Alojzija Stepinca.

Na kraju propovijedi nadbiskup je podsjetio da „autoritet roditelja nije namijenjen gušenju ili ograničavanju, već vođenju i zaštiti” te pozvao roditelje da budu prvi učitelji svoje djece. „Poštivanje roditelja ne tiče se samo djetinje dobi. Ono se tiče identiteta svakoga od nas i prati nas cijeli život. Vaša uloga nije ograničena samo na osiguravanje fizičkih potreba vaše djece, nego uključuje i svjedočenje kršćanske pobožnosti i moralnosti. Vaša riječ i vaš primjer temelji su na kojima vaša djeca grade svoj odnos prema Bogu i svijetu”, rekao je nadbiskup Kutleša i pozvao djecu da slušaju svoje roditelje i da će „tako rasti u mudrosti i milosti. Trud koji roditelji i nastavnici ulažu u vas proizlazi iz ljubavi. Dajte se voditi tom ljubavlju i budite zahvalni za napore svih koji se oko vas trude da izrastete u odgovorne i zrele ljude”.

Na kraju misnog slavlja trajni đakon Samson Štibohar zahvalio je Povjerenstvu za katoličke škole i predškolske ustanove na području Zagrebačke nadbiskupije na organizaciji susreta i svima koji su se odazvali na susret. Posebnu zahvalu uputio je nadbiskupu Kutleši za sve što radi na području katoličkih škola i predškolskih ustanova, a osobito za inicijativu da se organizira Hodočašće na području Zagrebačke metropolije.

Nakon misnog slavlja održana je dodjela nagrada djelatnicima katoličkih vrtića te osnovnih i srednjih škola te učenicima koji su ostvarili iznimne uspjehe. Nadbiskup Kutleša istaknuo je da se „nastoji, kako na razini Hrvatske biskupske konferencije, tako i na razini Zagrebačke nadbiskupije, da svi dječji vrtići i katoličke škole budu izjednačeni sa svim državnim školama i dječjim vrtićima” te da se nada da bi ove ili sljedeće godine trebalo doći do realizacije ugovora. Čestitao je svima nagrađenima te ih pozvao da im nagrada bude poticaj da u budućnosti rade još više.

Nagrađenim djelatnicima i učenicima nagrade je uručio mons. Kutleša, a nagrađeni djelatnici su: Ankica Juričić, Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu; Maja Jugović, Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti u Zagrebu; Jadranka Zeko, OŠ Ružičnjak; Ljerka Smetiško, Osnovna škola “Dominik Savio”; Matea Harambašić, Prva katolička osnovna škola; Terezija Krištofić, OŠ Lotrščak; Bernarda Dobrenić, Dječji vrtić Sunčev sjaj – Nazaret; Marija Antunović, Dječji vrtić Svetog Franje; Marija Hajdinjak, Dječji vrtić Brat Sunce; Marina Fucijaš, Dječji vrtić Sveti Josip; s. Beatis Čajko, Dječji vrtić Cvjetnjak; s. Marina Pavlović, Dječji vrtić Blažena Ozana; s. Patricija Jurić, Dječji vrtić Bl. Marija Petković; s. Sanja Stojić, Dječji vrtić Jordanovac, Sanja Jurić, Dječji vrtić Sveta Anđela Merici; Svjetlana Drinić, Dječji vrtić Svete Male Terezije.

Nagrade su primili i učenici koji su ostvarili izvrstan plasman na državnim natjecanjima, a to su: Bono Lovro Britvić, OŠ Lotrščak; Izak Brnadić, Prva katolička osnovna škola; Jakov Hrvoje Žebec, OŠ Lotrščak; Rafael Vidović, OŠ Lotrščak te zborovi Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti i Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti. Hodočašće je zaključeno prigodnim druženjem uz nastup Klape Stine, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.