Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Krist u središtu“ Đure Sedera u Galeriji „Martin Borković”

Karlovac (IKA)

Izložba Đure Sedera „Krist u središtu“ otvorena je u srijedu 10. svibnja u Galeriji „Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetoga Josipa u Karlovcu.

Prisutnim su se obratili voditelj Galerije mons. Antun Sente, ml., povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić i kći Đure Sedera Tajana Seder Zalusky. Program je vodila Magdalena Stipković, studentica povijesti umjetnosti, a animirali su ga članovi župnog zbora Svete Ane iz Križevaca, pod ravnanjem s. Dominike Šašo, KBLJ. Izložbu je otvorio Predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić.

Tom prigodom Stanko Špoljarić je, između ostalog, rekao da je Krist u središtu i na križu i u slavi uskrsnuća, ali i božanski učitelj grupe pažljivih slušatelja, te u okruženosti mnoštvom. Istaknut je i svjetlom, blistavošću aureole, vidnošću svetog. A svjetlo određuje i kromatske vrijednosti čitave slike te nije samo likovni element, već metafora sadržaja. S bojama odmjerenim sastavnicama figurativnog scenarija, s likovima potrebitog otklona od doslovnije anatomske uvjetovanosti, drugačijih proporcijskih odnosa, stiliziranosti oblika, poglavito glave, bez isticanja detalja lica, s „istesanom“ geometričnošću forme. Razložne deformacije uobičajenog, potenciranja i stanja nevidljivih oku. Seder je istaknuo sukus, a ne priču, emocije, a ne deskripciju, osobnost, a ne pravila općeg.

Đuro Seder je mudrošću i svježinom, stvarajući do posljednjeg dana života, inspiriran znanim sakralnim motivima, vrijednostima baštinjenog, i originalnim likovnim pristupom, neospornom intelektualnom razinom, oblikovao djela snažne umjetničke uvjerljivosti, konstantno se potvrđujući kao respektabilno ime hrvatske i europske umjetnosti, rekao je Špoljarić.

Umjetnikova kći Tajana Seder Zalusky prisjetila se mističnog i otajstveno događaja u obitelji. Naime, njena baka, tj. tatina mama, bila je nerotkinja. U trideset i osmoj godini života nije mogla imati djecu, a željela ju je. U to je vrijeme živio u Zagrebu poznati slikar Robert Auer, kod kojega su moja baka i djeda dali napraviti portret male Terezije koji i dan danas visi u crkvi svetog Vinka Paulskog u Frankopanskoj ulici na desnoj strani. Moja je baka tada prikazivala molitve, darovala zlatni nakit te napravila zagovor Bogu za dar majčinstva. Isplatilo se. Brzo nakon toga rodila je blizance Đuru i Đurđicu. Glazbenicu i slikara koji je u svom životu slikao svete slike. Meni je to otajstveni i mistični moment. Moje je otac bio zaljubljeni u umjetnost i duhovno. Prezirao je materijalno, a živio za duhovno. Znao je kazati da sreća nije materijalna već duhova te da je najljepša umjetnost zapravo tek mali izričaj, odjek raja. Koliko je onda u raju lijepo. Vjerujem da je upravo moj otac dohvatio te neke male momente iz raja, te da će te i vi odjeke raja preko umjetnosti moga oca spoznati, istaknuo je.

Otvarajući izložbu Marin Svetić je rekao kako izložene slike bude lijepe emocije, nebesku toplinu nadahnutu Kristovim životom, koja oplemenjuj sve nas za nove pozitivne kreacije i za zajedništvo. Zahvalan svima koji su organizirali ovu izložbu, a osobito glavnom organizatoru mons. Antunu Senteu, predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić proglasio je izložbu otvorenom. Izložba će biti postavljena do kraja lipnja, a može se razgledati svakog dana nakon večernje mise ili prema dogovoru s upravom Svetišta.