Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt „SOS za svece“

Zagreb (IKA)

U suradnji s Uredom za kulturna dobra i Nadbiskupijskim pastoralnim institutom Zagrebačke nadbiskupije studenti 3. i 4. godine kiparskog smjera OKIRU pod voditeljstvom red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i vanjske suradnice mag. art. Valentine Bakša od 23. do 26. studenoga bili su na izmještenoj nastavi na zagrebačkom Kaptolu.

U otežanim situacijama uzrokovanima potresom dugogodišnja uspješna suradnja Zagrebačke nadbiskupije i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina nastavlja se pa i  intenzivira – studenti se uključuju u aktivnosti preventivne zaštite, dokumentiranja, katalogiziranja i adekvatne pohrane brojnih umjetnina koje pripadaju fundusu Dijecezanskog muzeja ili su pohranjene u čuvaonicama na Kaptolu.

Pri tome u kontinuitetu dobivaju potporu i poticaj dr. sc. Vlade Mikšića, povjerenika za kulturna dobra  i voditelja Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, a posebice tajnika Ureda Tomice Plukavca, prof., bez čije operativnosti in situ dugogodišnja suradnja ne bi bila moguća.

Skupina drvenih skulptura koje pripadaju preostalom inventaru kapele Sv. Jakova na Očuri (župa Radoboj) pohranjena je nakon konzervatorsko-restauratorskih radova koji su od 2010. godine do danas izvedeni u okviru nastave i diplomskih radova na odsjeku. U potresima 2020. godine te, kao i brojne druge skulpture pohranjene u kaptolskim čuvaonicama, pretrpjele su manje lomove, a zatim i nekoliko premještanja, te dodatna oštećenja.

Projekt kratkoročnih potpora zagrebačkog Sveučilišta „SOS za svece“ voditeljice prof. Jembrih aktualizira spašavanje skulptura iz kapele Sv. Jakova na Očuri koje su do sada prošle su mnoge devastacije i seljenja. U okviru tog projekta organizirano je stručno fotografiranje i katalogiziranje tih vrijednih baroknih skulptura. Studenti su imali priliku asistirati profesionalnom fotografu Mariu Krištofiću iz dizajnerskog studija „Bachrach & Krištofić“, suradniku u projektu, ali i sanirati manja oštećenja, kao i učiti „uživo“, „iz prve ruke“ o važnosti stručnog pakiranja, dokumentiranja, zaštite i smještaja umjetnina.

Izložba i stručno-znanstveni skup „SOS za svece“ koji se pripremaju u Muzeju Radboa u Radoboju u jesen 2022. godine predstavit će javnosti istraživačke i konzervatorsko-restauratorske radove na preostalom inventaru kapele, kao i pretpovijest, povijest i značenje jednog od najvrednijih i najdevastiranijih, ali gotovo potpuno nepoznatih sakralnih lokaliteta sjeverozapadne Hrvatske – sv. Jakova na Očuri.