Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. dr. sc. Vlado Mikšić održao predavanje u povodu Dana očeva na Trnjanskoj Savici

Trnjanska Savica (IKA)

Predavanje o temi „Blaženi Stepinac i sveti Josip“ održao je u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u nedjelju, 10. ožujka 2024., u sklopu proslave 25. obljetnice postojanja Župe povjesničar i predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije preč. dr. sc. Vlado Mikšić.

Nakon prve jutarnje mise toga dana preč. dr. sc. Vlado Mikšić predstavio je Stepinčevo promicanje štovanja sv. Josipa. Predavač je govorio o štovanju sv. Josipa u Hrvatskoj još od vremena Austro-Ugarske Monarhije te o procesu izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske. Spomenuo je Stepinčevu želju da se u Zagrebu izgradi nacionalno svetište u kontekstu osnivanja novih župa na širem gradskom području, a s posebnim naglaskom na osnivanje Župe sv. Josipa na radničkoj Trešnjevki. Govorio je i o konačnoj izgradnji nacionalnog svetišta u Karlovcu za vrijeme mons. Radanovića.

Nakon toga je župljanin Ivan Radoš svjedočio o svom iskustvu očinstva te o izazovima koje ono nosi u današnje vrijeme. Radoš je istaknuo što za njega znači očinstvo te što je kod odgoja i roditeljstva važno.

Ivan Radoš je otac petero djece na zemlji i petero djece na nebu. Izdvojio je savjete za uspješno roditeljstvo. Rekao je da otac mora biti iskren s djecom i da djeca mogu podnijeti puno više izazova nego što se to misli. Između ostaloga, rekao je kako se ne bi trebalo tražiti od djece da učine nešto ako se roditelji toga ne drže – djeca traže autentičnost kod roditelja.

Roditelj treba izdvojiti vrijeme za svoje dijete, maknuti mobitel i ne javljati se dok provodi vrijeme s njima. „Ja sam gospodar mobitelu, a ne on meni“, rekao je Ivan, „i to djeca trebaju vidjeti.“ Nadalje, potvrdio je kako bi svaki otac trebao djecu upućivati na Boga te im prenijeti vjeru. Kako bi se to ostvarilo, treba raditi na sebi i ulagati u svakodnevnu molitvu, osobito molitvu krunice, kazao je Ivan te zaključio: „Vjera je kao sport, svaki dan moram vježbati, inače padam i kao otac, i kao suprug i kao kršćanin.“

Župljani su predavanjem i svjedočanstvom obilježili Dan očeva te naučili nešto novo o zaštitniku Župe bl. Alojziju Stepincu. Program obilježavanja simbolično je započeo na Stepinčevo 10. veljače 2024. Prvi događaj kojim je obilježen srebrni jubilej Župe bilo je predstavljanje Benigarove knjige o Stepincu 11. veljače 2024. Književnu večer organizirali su župljani u suradnji s članovima Udruge Stepinčeva Savica.  Svakog desetog u mjesecu Župa će prigodnim programom obilježiti 25 godina postojanja.