Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Nedjelja Dobrog Pastira u Brestju

Brestje (IKA)

U župi Dobrog Pastira u Brestju s više misnih slavlja svečano je u nedjelju 12. svibnja proslavljena župna svetkovuna.

Jutarnje misno slavlje predvodio je dr. Bruno Matos, a večernje preč. Ivan Vučak, župni upravitelj župe Krašić. Središnje misno slavlje, kojem je prethodila svečana procesija kroz naselje s kipom Dobrog Pastira, predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, uz koncelebraciju dr. Josipa Beljana te župnika Zlatka Pavetića.

U homiliji mons. Sente okupljene prvopričesnike, djecu te ostale vjernike potaknuo je na promišljane o psalmu dvadeset i trećem u kojem se Isus prikazuje kao Dobri Pastir. Naglasio je važnost prepoznavanje pravih i kvalitetnih ovozemaljskih pastira koji uzor mogu pronaći u Isusu. Osvrnuo se i na važnost molitve za duhovna zvanja te vjernike potaknuo na žarku molitvu za svećenike kao i one koji će to tek postati.

„Svoj uzor mi, svećenici, pronalazimo u Dobrom Pastiru, jedinom i savršenom pastiru, ali nismo nažalost uvijek slični njemu. Stoga uvijek budimo spremni praštati, poput Njega kojeg radosno slijedimo!, istaknuo je propovjednik.

Također, čestitao je svim majkama njihov dan, naglasivši važnost uloge žene u obitelji. Potaknuo ih je da uzor pronalaze u Nebeskoj Majci Mariji koja je svojim srcem beskrajno ljubila Isusa, a tu ljubav i danas daje svojoj djeci koja joj se utječu u zagovor.

Na kraju misnog slavlja, okupljenim vjernicima obratio se župnik koji je zahvalio svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju proslave župnog blagdana. Na kraju je izmoljena molitva za nova duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao i u čitavoj Crkvi, a poseban naglasak stavljen je na bogoslove i sjemeništarce iz župe koji su pošli za Dobrim Pastirom u želji da ga izbliza slijede kroz svećenički poziv. Po završetku misnog slavlja vjernici su se okupili u prostoru oko crkve kako bi za obiteljskim stolom.

Samoj  proslavi župnog blagdana prethodila je trodnevna priprava u kojoj su vjernici imali priliku duhovno promišljati o raznim temama o kojima su im govorili gostujući svećenici.