Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Susret župnika pastoralnog praktikuma u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu

Zagreb (IKA)

Susret odgojiteljske zajednice i župnika župa u kojima su bogoslovi treće i četvrte godine formacije Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu obavljali svoj pastoralni praktikum održan je u utorak 6. lipnja u prostorijama zagrebačke bogoslovije.

Nakon okupljanja u društvenim prostorijama bogoslovije, uslijedio je radni dio susreta tijekom kojeg su župnici podijelili svoje dojmove i iskustva s praktikuma te su zajedno s članovima odgojiteljske zajednice raspravljali o različitim aspektima svećeničke formacije.

Na početku susreta, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak naglasio je važnost pastoralnog praktikuma kao sredstva za uključivanje bogoslova u konkretni život župnih zajednica. Nakon uvodnih riječi rektora, župnici su ispunili upitnik o pastoralnom praktikumu bogoslova kojim su ocijenili rad bogoslova na praktikumu. Zatim su župnici podijelili svoje osvrte o praktikumu tijekom protekle godine i istaknuli pozitivna iskustva uključivanja bogoslova u pastoralne aktivnosti.

Posebno su naglasili redovitost bogoslova na praktikumu, njihovu sudjelovanje u sakramentalnim slavljima, katehezama, susretima s različitim zajednicama te njihovu integraciju u svakodnevni život župne zajednice. Svi prisutni su zaključili da je iskustvo praktikuma na župi bogoslovima pomoglo proširiti njihove horizonte te jasnije definirati njihovu viziju svećeničke službe i crkvene zajednice.

Nakon osvrta na praktikum tijekom protekle godine, članovi odgojiteljske zajednice i župnici zajedno su raspravljali o aspektima svećeničke formacije te su istaknuli što je potrebno prenijeti budućim bogoslovima koji će obavljati pastoralni praktikum. Završni dio susreta obuhvaćao je zajednički ručak članova odgojiteljske zajednice, župnika i bogoslova te je susret okončan druženjem i prijateljskim razgovorom.

Važno je napomenuti da je pastoralni praktikum sastavni dio svećeničke formacije bogoslova treće i četvrte godine u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Bogoslovi treće godine posjećuju župu praktikuma subotom i nedjeljom, dok bogoslovi četvrte godine borave na župi praktikuma od petka poslijepodne do nedjelje navečer. Glavna svrha pastoralnog praktikuma jest razvoj bogoslova u pastoralnoj dimenziji te njihov rast u ljubavi prema Bogu i Crkvi kroz iskustvo župne zajednice, izvijestili su iz zagrebačke bogoslovije.