Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvala nadbiskupa Hranića na kraju liturgije Večernje u Ivancu

Ivanec (IKA)

Nakon misnog slavlja i za kraja hodočašća u Mariju Bistricu i Ivanec 28. rujna povodom 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa, nadbiskup Đuro Hranić je u Ivancu, rodnom mjestu biskupa Ćirila Kosa, zahvalio biskupu Josipu Mrzljaku što je dopustio postavljanje spomen-ploče biskupu Kosu.

Draga braćo i sestre na kraju ovoga spomen slavlja zahvaljujem našem domaćinu biskupu Josipu Mrzljaku za njegovo dopuštenje da ovdje u ovoj župnoj crkvi sv. Marije Magdalene i crkvi krštenja našega blagopokojnoga biskupa Ćirila Kosa, o stotoj obljetnici njegova rođenja i krštenja, smijemo postaviti ploču u spomen na tog velikog i dragog pastira naše nekoć Đakovačke ili Bosanke i Srijemske biskupije. Dragi Oče biskupe, hvala Vam. Hvala Vam što ste danas ovdje s nama i što ste nam uputili svoju riječ srdačnog pozdrava i dobrodošlice.

Božja je providnost htjela da upravo u ovoj stotoj obljetnici rođenja biskupa Ćirila, kojega je ova župa darovala nama, mi ove godine darujemo novoga, trećega po redu, biskupa ovoj još uvijek mladoj Varaždinskoj biskupiji.

Pokojni biskup Ćiril zaredio je za svećenika mene i mnoge među nama svećenicima. Smijem reći da se radujem što me osim te snažne poveznice s pok. biskupom Ćirilom povezuje i naše biološko porijeklo. Biskup Ćiril je bio rođen u filijalnom mjestu ove župe, u Ribić Bregu i bio je kršten ovdje, da bi kao dječak odavde sa svojim roditeljima, u potrazi za boljim životnim uvjetima, odselio u župu Snježne Gospe Harkanovci kod Valpova. I moji su roditelji također iz ove župe, samo iz druge filijale, Prigorec. I oni su bili u ovoj župnoj crkvi kršteni, pričešćeni i krizmani, ovdje su se vjenčali, i kao mladi bračni par, tjedan dana poslije svoga vjenčanja, i oni su u potrazi za boljim životnim uvjetima, odavde odselili u Cerić kod Vinkovaca. Zahvaljujem dragom Bogu i za tu osobnu poveznicu s biskupom Ćirilom, kao što naš nadbiskup Marin zahvaljuje za istu poveznicu s biskupom Ćirilom, jer su obojica odrasli u istoj župi Harkanovci i ondje su slavili svoje mlade mise.

Zahvaljujem od srca na zdušnoj susretljivosti donedavnom župniku ove župe vlč. Zoranu Gložiniću te novom župniku, vlč. Kristijanu Stojko, koji je ovamo stigao tijekom ljeta. Pozdravljam i novoga župnoga vikara Mišela Kovačevića. Zahvaljujem i svima Vama župljanima ove Župe te Vašem župnom zboru.

Radost mi je što je danas ovdje s nama i rodbina pok. biskupa Ćirila: rodom iz Harkanovaca te odavde iz Ribić Brega. Lijepo je što ste i vi dionici ove liturgije Večernje. Pozdravljam i svu moju prisutnu rodbinu.

Zahvaljujem na osobit način, Vama draga braćo i sestre, dragi hodočasnici iz svih župa naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, što ste se odazvali na naš poziv te na Vašem današnjem sudjelovanju u ovom hodočašću Vašom molitvom, pjesmom i žrtvom.

Hvala našem pomoćnom biskupu mons. Ivanu Ćuriću i svima Vama draga braćo svećenici i redovnici što ste organizirali ovo hodočašće i što ste i vi danas hodočasnici.

Hvala časnim sestrama i njihovim novakinjama te kandidaticama. Hvala zajednici našega Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu (odgojiteljima i bogoslovima) na njihovu doprinosu i sudjelovanju. Hvala i svima Vama, dragi ministranti, koji ste danas sudjelovali na sv. misi u Mariji Bistrici i ovdje obučeni u svoje liturgijsko odijelo.

Hvala mons. Ivanu Andriću i svima Vama, dragi pjevači, katedralni iz Đakova te iz ostalih župa naše Nadbiskupije, koji ste se danas udružili u jedan zbor. Hvala i svima onima koji ste obukli narodne nošnje. Hvala ravnatelju obreda mons. Luki Strgaru i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli ovome hodočašću.

Jedno srdačno hvala i Vinkovačkoj televiziji, koja nas je čitav dan s jednom svojom novinarskom ekipom besplatno pratila i koja će omogućiti da naše hodočašće dožive i oni koji danas nisu mogli biti s nama. Od srca hvala!

Neka nas sve Božji blagoslov, po zagovoru Blažene Djevice Marije Majke Božje Bistričke i sv. Marije Magdalene, prate i na našem povratku kući da svi sretno prispijemo u svoje domove. Pozdrav i blagoslov ponesite i svima Vašima kod kuće.