Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalni govor rektora vlč. Matoševića povodom primanja Povelje Republike Hrvatske

Zagreb (IKA)

U povodu blagdana Male Gospe predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelje Republike Hrvatske nacionalnim i biskupijskim marijanskim svetištima. Uime svetišta zahvalni govor održao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević.

Zahvalni govor rektora vlč. Matoševića

Poštovana gospođo predsjednice, 

U najvećem katalonskom marijanskom svetištu Monserrat nalazi se neobična biblioteka s natpisom na vratima: Biblioteka Blažene Djevice. Ulaskom u biblioteku mnogi će posjetitelji ostati iznenađeni jer se u njoj ne nalazi niti jedna knjiga. Umjesto knjiga u prostoru biblioteke raspoređene su pločice najčešće s natpisom: Hvala ti Majko, Hvala ti Marijo ili Marija mi je pomogla! Osim zahvalnih pločica biblioteka je ispunjena mnoštvom ortopedskih pomagala, proteza, ortoza koje svjedoče o čudesnim ozdravljenjima. Sadržaj biblioteke govori o pomoći i blagoslovu kojeg su hodočasnici primili na tom svetom mjestu. 

Sva naša hrvatska marijanska svetišta od Sinja, Solina i Trsata do Aljmaša, Voćina i Marije Bistrice imaju sličnu biblioteku. Biblioteku sastavljenu od iskustava hodočasnika koji svjedoče o susretu s Bogom, o milostima koje su primili, o Marijinoj blizini i pomoći. Možemo reći da se upravo u svetištima obistinjuju riječi Psalmista: „Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje, izbavlja ga iz svih tjeskoba!“

No, osim duhovne dimenzije, svetišta privlače ljepotom prirode, arhitekture, i umjetnosti. Često u naša svetišta navraćaju i oni koji za sebe govore da nisi vjernici, ali žele upoznati bogatu kulturnu baštinu, diviti se nekom mozaiku, slici, kipu i cjelokupnom sakralnom  blagu. Svetišta su uvijek otvorena za sve jer Marija je majka koja prima i razumije svako svoje dijete. 

Na poseban način svetišta su, kroz svoju bogatu i bremenitu povijest, imala važnu ulogu u očuvanju i izgrađivanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda. Koliko se samo važnih susreta, kongresa, velikih euharistijskih slavlja održavalo u našim svetištima, a svi su oni ostavili dubok trag na identitet našega naroda. Jednom je prilikom sv. Ivan Pavao II rekao da je poljski narod u Čenstohovi uvijek bio slobodan. To bismo i mi mogli reći. U Sinju, Solinu, Trsatu, Voćinu, Mariji Bistrici hrvatski je narod uvijek bio slobodan. Pa čak i onda kada su zbog rata ili drugih strahota vjernici morali napusti svoja svetišta, njihova ih je Majka pratila u izbjeglištvu. Takav predivan primjer Marijine prisutnosti imamo iz Aljmaša. 

Poštovana gospođo predsjednice, u ime svih Marijanskih svetišta koji su danas primili povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju stoljetnih Marijanskih svetišta i za očuvanje kulturnog nasljeđa, od srca Vam zahvaljujemo i poručujemo da ćemo i dalje po primjeru Blažene Djevice Marije služiti svakom čovjeku i otvorenih ruku primati svakog hodočasnika. 

Ključne riječi:
Domagoj Matošević