Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Zbornik o fra Bernardinu Sokolu

Kaštel Sućurac (IKA )

U sklopu obilježavanja 130. obljetnice rođenja dr. fra Bernardina Sokola (1888.-2018) i 74. obljetnice smrti, u subotu navečer 29. rujna u prepunoj kino dvorani 'Sveti Juraj' u Kaštel Sućurcu predstavljen je Zbornik „Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“. Objavljivanju Zbornika prethodili su Dani (18. - 20. svibnja) dr. fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika rođenog u Kaštel Sućurcu, kojega su na smrt pretukli komunistički partizani, te ga 28. rujna 1944 utopili u moru između otočića Badije kod Korčule i Orebića.

Na početku svečanog predstavljanja Zbornika, urednik fra Bernardin Škunca je u svom pozdravnom govoru rekao: „Večer je predstavljanja Zbornika koji u sebi nosi – u riječi i slici – nezaboravne ‘Dane fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika o 130. obljetnici rođenja’. Ova večer je u stanovitom smislu ‘svečani finale Sokolove godine’, te ovdje pristaje latinska riječ: ‘Finis coronat opus – Konac djelo krasi’. U Zborniku je na svoj način sve što smo radili u tijeku godine i pol dana pripremanja, i ono što smo doživjeli u ona tri dana u svibnju ove godine. Sokolovi dani bili su svetkovina pokazivanja osobe fra Bernardina u riječi i pjevanju, a ovaj Zbornik je dokument i blagdan knjige o njemu, Spomenik u slovu i slici. Rekoh, doduše, da konac djelo krasi, ali ipak, dopustite da kažem: ne, ovo nije konac, jer ćemo se još dugo baviti s osobom fra Bernardina Sokola. Njegova ostavština, njegovo visoko vrijedno djelo, pedeset godina potopljeno s njegovim tijelom, konačno je izašlo na pravo svjetlo dana. Fra Bernardin tek sad započinje živjeti među nama u duhovnom i kulturnom svijetu. Tako su se već izrazili naši znanstvenici, povjesničari i muzikolozi, a slično će zacijelo potvrditi i naši večerašnji predstavljači: s povijesnog istraživanja prof. dr. Josip Dukić, te s glazbenog prof. dr. Hana Breko Kustura, naša poznata muzikologinja i znanstvena suradnica HAZU. U svemu pak što se u ovoj godini lijepoga dogodilo s našim Sokolom, čemu pripada i ovaj večerašnji događaj, u duhu velike zahvalnosti želim reći da je ruka svevišnje Providnosti blagoslivljala rad užeg i šireg kruga ponesenih ljudi oko Sokolova života i djela. Bila nam je radost konstatirati da je prepoznat i podržan veliki projekt u koji smo se upustili. Vrata su nam se širokogrudno otvarala, sve od predsjednice RH do Županije, grada Kaštela i pojedinih ustanova. Zato iz svega, večeras imamo razloga da se blagdanski osjećamo, jer sjaj mučenika, evo, sve snažnije sjaji, a tamni čini tonu i neka potonu u bezdane Zla. Sjaj fra Bernardina neka nam obasjava lica Istine, Dobrote i Ljepote. To je životna ostavština fra Bernardina Sokola. Zato je dostojno i pravedno da ova večer bude vedra u riječi i radosna u pjesmi“, rekao je fra Bernardin Škunca.

Dani fra Bernardina Sokola, sažeti su u Zborniku kojeg su predstavili prof. dr. Hana Breko Kustura, muzikologinja (Zagreb, HAZU), doc. dr. sc. Josip Dukić, povjesničar s KBF-a Sveučilišta u Splitu, dr. fra Bernardin Škunca, urednik te dipl. oec. Milivoj Bratinčević. Program je vodila Lejdi Oreb. Zbornik je objavljen u nakladi Franjevačke provincije Svetog Jeronima, Zadar i „Bijači“ Društva za očuvanje kulturne baštine, Kaštel Kambelovac. Sadrži 480 stranica sastavljenih od dvaju glavnih dijelova: Prvi dio obuhvaća Program i tijek slavlja, drugi dio radove sa znanstvenog skupa u kojem svoja predavanja objavljuje 27 autora, poznavatelja fra Bernardina Sokola. Na kraju Zbornika je opis svih tiskanih skladbi u nizu „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ koju je priređivao i izdavao fra Bernardin Sokol te Kazalo osobnih imena.

Na kraju predstavljanja Zbornika, fra Bernardin Škunca, urednik i voditelj Organizacijskog odbora je nazočnim u kino dvorani o Zborniku kazao: „Vrli čitatelju ovog Zbornika, vidjet ćeš, ovo nije tek suho prenošenje životnog hoda jednog Sućuranina, jednog franjevca i svećenika, jednog žarkog domoljuba i zanosnoga glazbenika, nego je pokušaj da se “pokaže“ duša fra Bernardina Sokola. Ono, dakle,što nikad ne umire“.

U kulturno zabavnom djelu programa, recitiranjem i pjevanjem sudjelovali su nacionalna prvakinja HNK-Split Ksenija Prohaska, zatim Klapa »Sveti Juraj« HRM-Split, Župni zbor sv. Jurja m., Kaštel Sućurac. Predstavljanju zbornika, dan ranije prethodila je povodom 74. obljetnice mučeničke smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika, u Kaštel Sućurcu, rodnom mjestu fra Bernardina, u petak 28. rujna u župnoj crkvi sv. Jurja misa zadušnica. Nakon mise, vjernici su se s upaljenim svijećama, uz pratnju župnog zbora, uputili prema spomen obilježju fra Bernardina Sokola na novom lokalitetu na sućuračkoj rivi, gdje je izmoljeno odrješenje.

Ključne riječi:
Bernardin Sokol Zbornik