Budi dio naše mreže
Izbornik

Samo Crkva siromašna duhom može evangelizirati

Rijeka (IKA )

„Caritas pred izazovom 'siromašne Crkve za siromašne'“ bio je naslov Kulturne tribine održane u povodu obilježavanja 25 godina ustanovljenja i djelovanja Hrvatskog Caritasa. Tribina je održana u utorak 16. listopada u Nadbiskupskom domu u Rijeci i prva je u nizu takvih tribina koje će u sljedećih mjesec dana biti održane u svim metropolijskim središtima diljem Hrvatske.

Što Caritas znači Crkvi i što Caritas čini, kako tumačiti papu Franju kad govori o siromašnoj Crkvi koja pomaže siromasima, teme su o kojima su govorili zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa mr. Suzana Borko, profesor na Teologiji u Rijeci doc. dr. Nikola Vranješ, ravnatelj Caritasa Krčke biskupije i bivši ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. mr. Ivan Milovčić te mons. Nikola Uravić i s. Marija Faustina Kovačević bivši ravnatelj i nova ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije.

Okupljene je pozdravio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić te uz čestitke Hrvatskom Caritasu zahvalio i svim djelatnicima biskupijskih i župnih Caritasa te ustanova koje brinu za potrebne. „Imamo razloga biti zadovoljni s ovim što smo do sada učinili, ali neka ova obljetnica bude poticaj da činimo još više pomažući najpotrebnijima“, rekao je nadbiskup.

O ulozi nacionalnog Caritasa govorila je zamjenica ravnatelja Suzana Borko te istaknula kako je nacionalna institucija zadužena za koordinaciju 17 (nad)biskupijskih Caritasa koji djeluju na terenu i obuhvaćaju oko 1500 župa u Hrvatskoj.

„Svaki uspjeh koji smo ostvarili na nacionalnoj razini nismo to učinili sami nego zahvaljujući biskupijskim Caritasima i mnogim dobrim ljudima koji provode programe Caritasa. Pred izazovima vremena u kojem živimo potrebno je stalno isticati koliko je važno biti zajedno“, rekla je mr. Borko.

Teološko tumačenje sintagme pape Franje o „siromašnoj Crkvi za siromašne“ dao je dr. Nikola Vranješ. Objasnio je kako Isus u svojim blaženstvima ističe siromašne duhom, što znači one koji se pouzdaju u Boga.

„Samo Crkva siromašna duhom, koje je oslonjena na Boga, može evangelizirati, prenositi njegovu poruku“, rekao je dr. Vranješ. Napomenuo je da siromaštvo nije samo materijalni nedostatak, postoje i drugi oblici siromaštva kao što su duhovno, kulturno, društveno, intelektualno, emocionalno…, a Crkva je pozvana na sve njih odgovoriti i ponuditi pomoć ljudima u potrebi. „To je poruka pape Franje koji podsjeća da kršćani u siromahu moraju otkriti Krista.“ Istaknuo je kako Crkva kada govori o siromaštvu ne misli samo na materijalna dobra niti osuđuje bogatstvo kao takvo.

„Biti bogat nije po sebi loše, ali loše je ako bogatstvo postaje opsesija, ako se u tom bogatstvu zaboravlja na druge. Jednako tako biti siromašan u materijalnom smislu nije preduvjet za svetost, jer svetost treba živjeti.“

Mons. Ivan Milovčić istaknuo je kako je Crkva ustanovila Caritas kako bi pomogla vjernicima da organizirano djeluju i pomažu. „Tako moramo istaknuti da Caritas nije samo ustanova, nego svi mi, članovi Crkve.“ Kao ravnatelj biskupijskog Caritasa predstavio je programe pomoći koji se provode na području Krčke biskupije.

O djelovanju Caritasa Riječke nadbiskupije govorio je donedavni ravnatelj mons. Nikola Uravić te predstavio petnaestak programa kojima pomoć stiže bolesnima, nemoćnima, siromašnima, djeci i obiteljima te u sve župe Nadbiskupije. Istaknuo je i dvije specijalizirane ustanove kojima je osnivač nadbiskupijski Caritas, a to su Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicij „Marija Kozulić“. Na području Nadbiskupije djeluju i Kuća utočišta sestara milosrdnica, Prihvatilište za beskućnike i Socijalna samoposluga, a Caritas surađuje i s drugim socijalnim ustanovama.

O planovima za budućnost govorila je s. Marija Faustina Kovačević koja je službu ravnateljica preuzela u rujnu. Uključivanje mladih volontera u programe Caritasa i jačanje karitativnog djelovanja u župama neki su od prioriteta djelovanja ove nadbiskupijske ustanove. Organizatori tribine bili su Teologija u Rijeci, Caritas Riječke nadbiskupije i Hrvatski Caritas.