Budi dio naše mreže
Izbornik

PAPA U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Zagreb (IKA )

Stepinčevska vjernost za pomirenje i dijalog

Zagreb, 10. 9. 1994. (IKA) – Stigavši iz zračne luke u zagrebačku katedralu u subotu 10. rujna navečer, Papa je u sklopu prigodne Službe Riječi nazočnim svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima i redovničkim pripravnicima i pripravnicama održao sažet i sadržajan govor u kome je izrazio svu problematiku suvremene Crkve s posebnim osvrtom na crkvene prilike u Hrvatskoj.
Odmah na početku, spomenuvši da je katedrala duhovno središte nadbiskupije, Papa je istaknuo Slugu Božjega Alojzija Stepinca “čiji zemni ostaci počivaju u ovoj katedrali”. Istaknuo je da i Crkva i ljudsko društvo trebaju svećenike i Bogu posvećene osobe.
Papa se posebno zadržao na pomirenju ljudi s Bogom i među sobom “poglavito u sadašnjem teškom povijesnom rtrenutku, kada je ovaj apsurdni i surovi rat opustošio balkanske zemlje, okomivši se i na vašu domovinu”. Narod treba u svojim svećenicima i redovnicima imati poticaj rječju i primjerom da pronađe snage “za opraštanje, i gdje je potrebno, za traženje oproštenja”.
Vjernost bezbračnosti, celibatu treba svećenike i redovnike učiniti spremnima da se potpuno darivaju Bogu i bližnjemu. Tu je Papa posebno istaknuo kako hrvatsko svećenstvo i redovništvo “u tragičnim trenucima ovoga rata znalo podijeliti uvjete progonstva sa svojim narodom”.
Posebna je dužnost svećenika i redovnika zauzimati se za “ekumenski dijalog koji je toliko na srcu vašim biskupima, premda u sadašnjim teškim okolnostima”. Pozvao je sve odgovorne u našoj Crkvi da se u tom nastojanju ne obeshrabre.
Među “slavnim hrvatskim svećenicima i redovnicima” Papa je poimenice istaknuo sv. Nikolu Tavelića, sv. Leopolda Mandića, sluge Božje: Josipa Langa, Vendolina Vošnjaka, Antu Antića i Ivana Merza. Izabranim riječima progovorio je o kardinalu Alojziju Stepincu.
U nastavku govora Papa je istaknuo da novo doba traži nove načine apostolata, da je u novoj demokraciji Crkva dobila nove mogućnosti na mnogim područjima ljudskoga življenja.
Potaknuo je stvaralaštvo, ali u skladu s biskupima i svim svećenstvom. Posebno je spomenuo “dragocjeni doprinos braće redovnika koji, prikladno vrednovani, mogu djelotvorno pridonjeti izgradnji kršćanske zajednice.” Također je nužno i hitno promicati dobro formirani laikat koji će “znati surađivati s vama, osobito na području kateheze i socijalne skrbi.”
Na kraju je uputio posebnu riječ časnim sestrama, ističući vrijednost njihova djelovanja u župama i na raznim područjima apostolata i dobrotvornosti. Poimenice je spomenuo redovnice stroge klauzure u Hrvatskoj: klarise, bosonoge karmelićanke i benediktinke.
Prije nego što je sve nazočne i cijeli hrvatski narod povjerio Gospinoj zaštiti, da zatim podjeli blagoslov, Papa je odao priznanje uspomeni svoga prijatelja i suradnika kardinala Franje Šepera.