Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi u miru hodočastili u Krašić

Krašić (IKA)

U sklopu prvog susreta biskupa u miru i Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, na blagdan sv. Katarine Sijenske u ponedjeljak 29. travnja, umirovljeni biskupi hodočastili su u Krašić. Misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva predvodio je umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Suslavili su đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, vojni ordinarij u miru Juraj Jezerinac, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, šibenski biskup u miru Ante Ivas te križevački vladika u miru Nikola Kekić.

Istaknuvši da su se umirovljeni biskupi prvi put zajedno okupili na susret sa Stalnim vijećem Hrvatske biskupske konferencije, mons. Puljić je rekao kako su osobito radosni zbog zajedničkog dolaska u Krašić. „Radosni smo što smo se danas našli zajedno i drago nam je da smo mogli izmijeniti iskustva, ali drago nam je i to što je u programu našega susreta bio planiran ovaj čin hodočašća u ovo naše hodočasničko mjesto u kojem osobito mislim ona našeg dragog bl. Alojzija Stepinca”, naglasio je mons. Puljić.

Osobito smo radosni, dodao je, što u ovom svetištu možemo ponoviti riječi iz evanđelja: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje. „Svatko od nas ovdje može reći: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlja zbog ovoga divnog uzora i pastira, koji je u onom teškom vremenu bio stup, orijentir, svjetlo. Danas liturgija spominje Katarinu Sijensku, divnu sveticu koja nije dugo živjela, svega 33 godine, ali je u to malo vremena dosta stvari učinila. To je vrijeme, kao i Stepinčevo, bilo mračno vrijeme crkvene povijesti. U 14. stoljeću, kada je ova svetica živjela, papu se prisilio da pođe iz Rima u Avignon. Ona je, kao mlada žena i redovnica, imala hrabrosti poći po njega. Hvala Bogu da ste to dogodilo. Papa se vratio u Rim”, istaknuo je propovjednik.

Pozivajući se na riječi koje je papa Ivan Pavao II. rekao u činu Stepinčeve beatifikacije, mons. Puljić je istaknuo da je Stepinac nadvladao tri ideologije: nacizam, fašizam i komunizam. „Nijedna ga ideologija nije uspjela slomiti niti uplašiti jer je bio hrabar i nije se plašio okova samo radi toga da ne bi bilo okovano evanđelje. Ovdje na ovom mjestu, gdje je bio u kućnom pritvoru, nisu mu dali da ide u svoju katedralu, ali odavde je svijetlio, pisao, poticao, davao utjehu i podršku biskupima, svećenicima i puku Božjem”, dodao je.

Došli smo na ovo hodočašće zahvaliti Bogu za njega, ali i za druge svijetle likove crkve, među kojima je i zaštitnica Italije i Europe Katarina Sijenska, jer su i nama danas inspiracija, ali i podrška u problemima s kojima se susrećemo, rekao je mons. Puljić. „Svatko od nas će ponoviti evanđeoske riječi: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje što sam mogao tolike godine služiti tebi u Crkvi koju si mi povjerio i u službi koju sam vršio. Mi se, kao biskupi u miru, a to smo danas svi očitovali, osjećamo dobro nakon svih tereta koje smo nosili, ali se osobito osjećamo dobro jer smo zajedno, jer smo još više povezni i podrška smo sadašnjim biskupima koji su nastavili naš zadatak u biskupijama u kojima se nalaze”, istaknuo je.

Ovo je hodočašće naša zahvala i molitva, naglasio je mons. Puljić. „Zahvala za sve što nam je Bog pružio u našem pastirskom radu, ali i molitva da i u ovom vremenu Crkva uspije biti svjetlo naroda te da pastiri uspiju biti na visini zadatka poput našega bl. Alojzija Stepinca”, zaključio je nadbiskup u miru Puljić.

Župnik vlč. Ivan Vučak na kraju misnog slavlja obratio se umirovljenim biskupima te im zahvalio na svemu što su učinili za Crkvu tijekom svoje pastirske službe. Misno slavlje animirao je župni zbor iz Krašića „Josip Vraneković“. U sklopu hodočašća u Krašić, umirovljeni biskupi posjetili su i Spomen-dom blaženog Alojzija Stepinca.