Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga (zbornik radova) „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“

Zagreb (IKA)

Zbornik radova sa znanstvenoga teološkog simpozija „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ predstavljen je u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu 17. lipnja 2024. godine.

Zbornik radova sa znanstvenog teološkog simpozija „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“, održanoga 1. i 2. srpnja 2022. godine, sadrži ukupno 23 priloga te pozdravne govore koje su na simpoziju održali kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua,, mons. Želimir Puljić, tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, te domaćin simpozija dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Predstavljači Zbornika bili su njegovi recenzenti: prof. dr. sc. Josip Oslić, prof. dr. sc. Željko Tanjić i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić.

Pozdravni govor održao je mons. dr. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mons. Kutleša je, među ostalim, posvjedočio da su „jednostavnost i poniznost kardinala Kuharića bili primjer svima. Nije tražio priznanja ni slavu, već je svoje srce i dušu posvetio služenju Bogu i narodu. Njegova teologija nije bila apstraktna i udaljena od svakodnevnog života, već ukorijenjena u stvarnosti, usmjerena prema potrebama vjernika i izazovima s kojima su se suočavali. Vjerujem da ćemo, čitajući radove Zbornika, prepoznati tu konkretnost kršćanske poruke u Kardinalovu životu i djelu te dublje razumjeti na koji je način oblikovao našu vjerničku zajednicu. Njegov život i djelovanje svjedoče o nepokolebljivoj vjeri, hrabrosti i predanosti uzvišenim idealima“, rekao je mons. Kutleša. Ujedno je poručio da „i Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Odjelu povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, ali i svim ljudima dobre volje kojima je stalo do sluge Božjega kardinala Kuharića, na srce stavlja da nastave zdušno proučavati njegov lik i djelo. Neka studije i istraživanja na našim teološkim i povijesnim ustanovama ne budu samo akademska vježba, već duhovno putovanje koje će inspirirati nove generacije vjernika. Proučavanje života kardinala Kuharića treba biti poticaj vjernicima da u svojoj svakodnevici raspiruju gorljivost i želju da mu se utječu molitvom, tražeći njegov zagovor i slijedeći njegov primjer kreposna i sveta života“.

Pozdravni govor uputio je i prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naglasivši da je Zbornik koji se predstavlja kaleidoskop misli o životu i djelu kardinala Franje Kuharića koji je “jedan od najvećih sinova Katoličke crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Bio je ključna pastirska figura u prijelomnim povijesnim trenutcima Katoličke crkve i hrvatskoga naroda u drugoj polovici, a posebno početkom devedesetih godina 20. stoljeća tijekom Domovinskoga rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Dobro nam je poznata i fama sanctitatis koju je kardinal Kuharić uživao – i još uvijek uživa – među hrvatskim katoličkim pukom. Nadamo se da će ovaj zbornik radova, koji na jednom mjestu daje dobar, iako ne iscrpan i konačan, prikaz Kuharićeva života i djela, ne samo kardinala Kuharića otrgnuti našem zaboravu, nego aktivno i konstruktivno pridonijeti da njegov život i djelo jednoga dana, a po volji i odluci Providnosti, zablistaju sjajem priznate svetosti.”

Prof. dr. sc. Josip Oslić istaknuo je stav kardinala Kuharića u vrijeme Hrvatskoga proljeća 1971., u kojem on izražava osobitu zabrinutost za položaj vjernika i Hrvata te hrvatsku težnju za ravnopravnošću unutar jugoslavenske federacije drži opravdanom. „Zatim, njegov angažman oko proslave jubileja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, njegov stav i držanje za vrijeme Domovinskog rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Istaknut je osobito Kuharićev kontinuirani i snažni antiratni angažman, promicanje zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana Hrvatske, njegovo pozivanje na načela ekumenizma te svakodnevno vođenje duhovne i materijalne skrbi o ratnim stradanjima.”

Prof. dr. sc. Željko Tanjić rekao je da je „Franjo Kuharić bio čovjek i biskup kojemu je u srcu, umu i djelovanju na prvome mjestu bilo služenje jedinstvu Crkve i na Evanđelju temeljeno njeno djelovanje u konkretnim povijesnim okolnostima u hrvatskom narodu i njegovoj bremenitoj povijesti druge polovice 20. stoljeća, postkoncilskoj obnovi i procesu stvaranja neovisne hrvatske države. Snagu i postojanost u takvom djelovanju crpio je vjeran Tradiciji i Učiteljstvu, u snažnoj duhovnosti prožetoj posebno pobožnošću prema Presvetoj Bogorodici i odanosti životu i mučeničkoj smrti svoga zareditelja – bl. kardinala Alojzija Stepinca”.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić naglasio je da „nijedna sinteza hrvatske povijesti 20. stoljeća ne može zaobići lik i djelo kardinala Kuharića koji je duboko utkan u suvremenu hrvatsku povijest, a Zbornik koji je pred nama velika je potvrda njegovog značaja i važnosti. Zbornik će, jednako tako, predstavljati nezaobilaznu polaznu točku u svim budućim istraživanjima koja se neće baviti isključivo likom i djelom kardinala Kuharića već i društvenom, socijalnom, crkvenom te, u konačnici, i političkom poviješću druge polovice 20. stoljeća”.

Zahvalu na kraju programa uputio je direktor i glavni urednik suizdavača Zbornika Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić, poručivši da je toj izdavačkoj kući bila iznimna čast i velika radost što su mogli sudjelovati u izdanju ove knjige. „ Dvadeset i sedam godina nadbiskup Kuharić, kao zagrebački ordinarij, ostavljao je neizbrisiv trag u povijesti KS-a, a njegovo značenje za razvoj pa i opstanak ustanove tijekom sedamdesetih, osamdesetih, ali i devedesetih godina prošloga stoljeća, čine ga jednom od najvažnijih osoba u povijesti njezina djelovanja”.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa.