Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana zavjetna procesija Rapski križi

Rab (IKA)

Tradicijska zavjetna procesija Rapski križi održana je 28. travnja 2024. na Rabu, izvijestio je Novi list.

Tradicijska procesija, čiji početak seže više od pet stoljeća u prošlost, održava se na posljednju nedjelju u travnju. Ove godine je misu Veloj crikvi, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nekadašnjoj katedrali, predslavi krčki biskup Ivica Petanjak, u zajedništvu sa svim rapskim svećenicima.

U procesijama je na misno slavlje u grad Rab i Gospi Rapskoj hodočastilo više od tisuću Rabljana, kao i više od sto vjernika iz Piškorevaca u Slavoniji, kojima su župljani Barbata bili domaćini.

Križi su održani po hodogramu kakav se na otoku stoljećima prenosi s generacije na generaciju. Riječ je o procesijama iz svih župa na otoku, o sedam procesija vjernika, koji u ranim jutarnjim satima hode za križem, da bi se u gradu Rabu ujedinili u jednu procesiju, prošli gradom do Vele crikve i u njoj zajedno slavili misu.

Biskup Petanjak u propovijedi se posebno obratio roditeljima, jer su mnogi hodočastili obiteljski.

„Roditelji, koji ovdje živite, prenesite ovu duhovnu baštinu svojoj djeci, ali ne tako da čuju što žele čuti nego ono što moraju čuti i zapamtiti, kao što je ono što moraju čuti Isus rekao svojim učenicima na Posljednjoj večeri“, rekao je biskup.

„Jer bez toga – kada dođu vaši križevi – nećete izdržati. U crkvu se ide da se nauči živjeti, u njoj se sluša riječ Božja, a u toj riječi je život vječni. Zato ste vi roditelji dužni prenijeti svojoj djeci pravo značenje i smisao ovog slavlja, pravo značenje i smisao križa Kristova“, poručio je uz ostalo.

Iz svih mjesta na otoku – Barbata, Banjola, Kampora, Lopara, Supetarske Drage i Mundanija – vjernici su krenuli iz svojih župnih crkava, sa svojim župnicima, predvođeni križem, noseći župne zastave.

S molitvama i duhovnim, većinom marijanskim pjesmama, do grada su procesije hodale sat-dva, a iz Lopara mnogo dulje. Na ulazu u grad Rab sve su se procesije slile u jednu procesiju.

Prema običaju, čim su zvonari katedralnog zvonika s njegovih visina ugledali kako se procesije stapaju započeli su s kanpananjem, svečanom zvonjavom. Slivene u jednu, obojene žarkim bojama narodnih nošnji, procesije su u zajedničkom prolasku gradom bile prepoznatljive po svojim župnim zastavama i svojim pobožnim pjesmama.

Na ulazu u stari grad prošle su pokraj skala Bobotina, gdje ih je dočekala procesija župe Rab s biskupom predvoditeljem, koji je u rukama nosio ikonu Gospe Rapske.

Dugoj zajedničkoj procesiji na začelju se pridružila rapska župa s Gospinom ikonom, a samo ulazak procesija u Velu crikvu trajao je gotovo petnaest minuta.

Prema predaji, Križi se održavaju od polovice 15. stoljeća, od vremena kada je kuga poharala pola stanovništva otoka, no još više se početke procesije povezuje s čudotvornom ikonom Gospe Rapske, koju benediktinke u svome samostanu u gradu Rabu čuvaju od 1530. godine.

Ove godine, Ministarstvo kulture i medija procesiju je uvrstilo u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Rapski gradonačelnik Nikola Grgurić rekao je da je zaštita bogate kulturne baštine i identiteta jedna  od važnijih zadaća Grada, ali i svih Rabljanki i Rabljana koji kroz povijest prenose tradiciju i običaje koji nas danas obilježavaju, kojima se ponose i zbog kojih su prepoznatljivi.

„Tradicijska zavjetna procesija Rapski križi jedna je od tih vrijednosti koje kao zajednica izuzetno poštujemo i cijenimo, a to i dokazuje njihovo neprekinuto višestoljetno održavanje, kao izniman primjer složnosti i jedinstva, ujedinjavanjem vjernika svih otočnih župa u molitvi za zdravlje, mir i blagostanje.“

„Upisivanje Križi u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, iznimna je čast za naš grad i otok, za naše vjernike, i kruna napora koje su Grad Rab, Krčka biskupija, sedam rapskih župa i benediktinke samostana sv. Andrije zajednički uložili ne bi li dobili zaslužen status nematerijalnog kulturnog dobra i priznanje na nacionalnoj razini za svoju vrijednost“, rekao je gradonačelnik Grgurić, objavio je Novi list.