Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško i dekani na primanju karlovačkog župana

Karlovac (IKA)

Tradicionalno božićno-novogodišnje primanje karlovačkog župana Damira Jelića i njegovih suradnika za predstavnike Katoličke Crkve s prostora Karlovačke županije koja pokriva tri (nad)biskupije, Zagrebačku, Gospićko-senjsku, Sisačku kao i Vojni ordinarijat održano je u ponedjeljak 17. prosinca u Karlovcu.

Primanju je nazočila većina dekana s prostora županije kao i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Visoke crkvene dostojnike pozdravio je karlovački župan Damir Jelić a čestitkama se pridružio biskup Šaško kao i slunjski dekan mons. Mile Pecić, koji je prenio pozdrave gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića.

Prenoseći pozdrave kardinala Bozanića biskup Šaško istaknuo je pet značajnih momenata za razliku od mnogih koji u adventu uzimaju ono što im najviše odgovara.

Isus je došao iz obitelji, pa trebamo upravo nju staviti u središte božićnog vremena. Pri tome trebamo biti ponizni, na što nas upućuju likovi sv. Ivana Krstitelja, BDM i sv. Josipa. Božić nas upućuje i na potrebu susretljivosti, vječnosti ali i dosljednosti u praćenju i odgoju naše djece. Tih pet odlika primjećujemo u Karlovačkoj županiji, istaknuo je biskup Šaško, uz želju da nas Gospodin jača u božićnom vremenu. Božić nas upućuje da stalno propitujemo te vrednote.

Biskup Šaško na kraju je županu Jeliću poklonio pretisak Misala opata Jurja iz Topuskog kao dio fundusa Zagrebačke katedrale koji spaja naše tri, odnosno pet biskupija. U njemu se nalaze minijature umjetnika Julija Klovića koji nas opet upućuje da budemo veliki u malenome.

Župan Jelić zahvalio je Crkvi na podršci i molitvi te mogućnosti utjecanja Crkvi kada nam je najteže. Sve što je vezano uz hrvatsko domoljublje, vezano je uz Katoličku Crkvu. Otvorenost nas Hrvata čini nas posebnima uz vatikansku vizuru. U najkriznijim trenucima, Crkva je bila utočište što svjedoči primjer Alojzija Stepinca. To nas čini radosnima u božićnom vremenu, jer kod nas nema agresivnosti, zaključio je župan Jelić.

Primanju su nazočili dekani karlovački Dražen Karačić, dugoreško-mrežnički Milan Pavlek, ozaljsko-lipnički Josip Jakovčić, slunjski mons. Mile Pecić, vojni dekan Milenko Majić i vojni kapelan Ivan Blaževac. Uz župana Jelića primanju su nazočili zamjenice župana Vesna Hajsan Dolinar i Martina Furdek Hajdin kao i zamjenik župana Mirko Martinović.

Ključne riječi:
karlovački župan prijam Šaško