Istina je prava novost.

Izložba povijesnih slavonskih tekstilnih i odjevnih predmeta iz privatne zbirke vlč. Mate Kneževića

U prepunom Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena je u petak, 21. ožujka jedinstvena etnografska izložba povijesnih slavonskih tekstilnih i odjevnih predmeta iz privatne zbirke Mate Kneževića, dugogodišnjega garčinskog župnika, a danas na službi u župi sv. Franje Asiškog u Gradištu. Izložba je rezultat istraživanja i dokumentiranja stanja te iznimno vrijedne župnikove kolekcije koja je pod zaštitom Konzervatorskoga odjela Ministarstva kulture, jer je riječ o povijesnim predmetima iz 19. i 20. stoljeća.

Ravnatelj Muzeja prof. Hrvoje Špicer na otvorenje je naglasio kako je vlasnik zbirke, zahvaljujući vrsnom poznavanju tradicijskog ruha, izvornih tehnika izrade uz prikupljanje i čuvanje tekstilne baštine svoga kraja, župnik je i čest suradnik folklornih manifestacija, a ostvaruje i suradnju sa stručnjacima na istraživanju i zaštiti tradicijske kulturne baštine. Dodao je kako je radio i na održavanju te očuvanju crkvenoga ruha; misnica, alba, roketa, oltarnika, obnovi župne crkve i župnoga dvora.

O vrijednosti zbirke koja broji oko 890 registriranih primjeraka odjevnih i uporabnih predmeta, od ukrasnih salvetica, stolnjaka, raznih predmeta od tkanja, šlinge, sviloveza, zlatoveza, toleda, necanja, čipki, do kompletnih slavonskih muških i ženskih narodnih nošnji i komada drvenog starinskoga namještaja, a koje je njezin vlasnik intenzivno prikupljao petnaestak godina, govorili su autorica izložbe Karolina Lukač, viša kustosica Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i suautor Krešimir Mijakovac, viši stručni savjetnik, Konzervatorski odjel Slavonski Brod. Oni su naglasili da je ta privatna zbirka tekstila i narodnih nošnji nastala kao rezultat istraživanja i dokumentiranja privatnih zbirku na području Brodskoj posavlja, kao projekta koji su 2015. zajednički počeli Muzej brodskog Posavlja etnografski odjel i Konzervatorski odjel Slavonski Brod. „Prva popisana zbirka bila je upravo zbirka župnika Kneževića, koja se u trenutku popisivanja čuvala u prostorijama župnog dvora u Garčinu, danas u Gradištu, nastajala tijekom duljeg razdoblja nasljeđivanjem, otkupom i darovanjem. Razlog toga projekta je da dobijemo uvid u vrstu i količinu građe koja se čuva u privatnim zbirkama, jer su one važne zbog očuvanja tradicijske kulturne baštine cijele Hrvatske. Želeći očuvati obiteljsku i zavičajnu baštinu, župnik i danas nastavlja dopunjavati zbirku. Osnovu zbirke čine odjevni i uporabni tekstilni predmeti, a župnik sakuplja i drveni namještaj. Odjevni i uporabni predmeti nastali su i korišteni velikim dijelom u selima na području šireg brodskog Posavlja i dijelovima istočne Slavonije (područje Đakova i Vinkovaca) u razdoblju od 19. do iza sredine 20. stoljeća. Odražavaju mnoge osobitosti brodskog Posavlja vidljive u primjeni materijala i tehnikama izrade, odnosno vrstama ukrašavanja tekstila“, rekli su autori. Dodali su da je pregled zbirke samo dio širih aktivnosti Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu kojima se u narednim godinama planira dokumentirati i zaštititi vrjednije privatne etnografske zbirke na području brodskog Posavlja.

Svoju zahvalu izrekao je na kraju župnik Knežević.
Među brojnim posjetiteljima i ljubiteljima tradicijske kulturne baštine bili su župljani župe Garčin i Gradište, nekoliko svećenika, te đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić koji je ukazavši na važnost čuvanje narodne nošnje – bogatstva našega naroda, ustvrdio da ona čovjeka oduševljava i obilježava. Dodao je kako se tom tematikom među prvima bavio svećenik te biskupije Josip Lovretić, najveći etnolog u povijesti hrvatskog naroda, te Mirko Cepelić. U znak zahvale župnik Knežević uglednim je gostima darivao ručne radove – slavonske ručnike.

Izložba, koju je svečano otvorila pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Željka Perković, a pjesmom popratili članovi Pjevačke skupine Biđani, otvorena je do 10. svibnja ove godine.