Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje Kraljice Mučenika u Radunu

Radun (IKA)

Molitvom krunice i procesijom s kipom Majke Božje koji su ovogodišnji krizmanici nosili ulicama Raduna u Kaštel Starom, potom misnim slavljem koje je 25. svibnja predvodio don Mijo Grozdanić, župa Kraljice Mučenika - Radun proslavila je blagdan svoje nebeske zaštitnice.

Uz župnika don Matu Škaričića slavili su i župnik Kaštel Starog don Lovre Šola, te župnik Solinskih Mučenika don Ante Matešan.

Duhovna priprava započela je u četvrtak 23. svibnja u crkvi u Radunu pobožnošću krunice te misnim slavljem koje je animirao zbor mladih župe Uznesenja BDM Katuni – Kreševo, a nakon mise, uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U petak 24. svibnja misno slavlje predvodio je također don Mijo Grozdanić, a pjevao župni zbor Kraljice Mučenika. „Ugledajmo se na Majku Božju, probudimo svijest o tome kako je ona rekla Bogu ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’, i ne samo rekla već je to i mislila. A da bi to i nama postalo moguće, potrebno se Bogu predati i reći mu to svakoga dana ispočetka. Tada će i najveći problemi postati najlakši. Ukoliko se ugledamo u Nju, Kraljicu mučenika, i mi možemo doći u Kraljevstvo nebesko. Žena koja je tako malo riječi rekla u evanđelju, ali je svaki dan živjela u svemu s povjerenjem u Boga. To je tajna života. Sve može onaj koji u svemu ima povjerenja u Boga“, rekao je don Mijo u duhovnoj pripravi za blagdan.

Slavlje Kraljice Mučenika u RadunuU propovijedi na samu svetkovinu don Mijo se osvrnuo na naziv Mučenica kad u biti Blažena Djevica Marija nikada nije bila izravno mučena. Ali koliki li je silan užas Blažena Djevica Marija morala osjećati kada je prisustvovala muci i raspeću svoga Sina. „Kako joj je nagovijestio sveti Šimun u trenutku prikazanja Isusa u Hramu, njena bol bila je mač koji joj je probo dušu. Majka Isusova Marija i naša Majka, najveću snagu pokazala kada je mrtvo tijelo svoga Sina primila na svoje ruke i svoju i s tim prinosom Krista mučenika nebeskom Ocu ujedinila i svoju patnju. Zato Mariju povezujemo s nazivom Kraljica Mučenika“.

Na samom kraju zazvao je zagovor Blažene Djevice Marije na sve prisutne, „da Majka uvijek bude prisutna u našim životima, da možemo pobijediti neprijatelja i gledati u Krista po uzoru na Nju“.