Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Krku počelo označavanje hrvatskih ruta Puta Sv. Jakova i održana manifestacija "Camino tjedan na Krku"

Krk (IKA)

U organizaciji Bratovštine sv. Jakova iz Samobora i Turističke zajednice Grada Krka na otoku Krku je od 30. rujna do 6. listopada održana manifestacija "Camino tjedan na Krku".

Uz bogat program tribina, projekcije filmova i svjedočanstva predstavljen je Camino de Santiago – Put Svetoga Jakova, hodočasnička ruta koju godišnje propješači preko 320 tisuća ljudi. Manifestacija je uključivala i početak trasiranja hrvatske mreže Puteva sv. Jakova kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva prema svetištu Sv. Jakova u Santiago de Composteli. Prva skupina od gotovo stotinu hodočasnika okupila je hodočasnike iz svih dijelova Hrvatske, kao i Slovenije te Švicarske koji su prošli preko 120 km u šest dana, uz markiranje rute Puteva Sv. Jakova na otoku Krku koja obuhvaća cijeli otok i koja završava u crkvi Sv. Jakova apostola u Korniću. Dok u većini Europe opada broj vjernika koji barem jednom tjedno idu na misu, Na Camino de Santiago svake godine kreće sve veći broj ljudi. I oni koji kreću na Camino kao turisti vraćaju se često s ovog hodočašća izmjenjeni, dotaknuti Kristom Gospodinom i kršćanskom duhovnosti.

Što to čini Camino tako posebnim doživljajem? Odgovor na ovo pitanje moglo se čuti tijekom niza tribina, svjedočanstva, izložbi, projekcije filmova, uključujući i dokumentarac “Od Lećevice do Santiaga”. Ovo svoje hodočašće preko 3.000 km osobno je predstavio g. Ivan Kapetanović. Prvi hodočasnici na ovoj ruti imali su priliku osjetiti barem dio duhovnih blagodati hodočašća uz prekrasne krajolike otoka Krka koji su povremeno djelovali kao velike katedrale na otvorenom. Župnici u Dobrinju, vlč. Diniko Justinić, i Vrbniku, vlč. Ivan Brnić, predstavili su hodočasnicima iznimnu bogatu vjersku baštinu ovoga kraja. Manifestacija je završila u nedjelju, 6.10. Svetom misom u crkvi Sv. Jakova u Korniću koju je predvodio vlč. Anton Peranić.

U nadahnutoj propovijedi potaknuo je hodočasnike na razmatranje o motivima i plodovima hodočašća. Na završnom dijelu manifestacije, sudjelovao je španjolski konzul u Hrvatskoj g. Mirko Tunjić koji je čestitao hodočasnicima i predstavio baštinu Camina de Santiago u Španjolskoj. Svi. sudionici hodočašća koji su hodočastili barem jedan dan, dobili su potvrdu o obavljenom hodočašću – hrvatsku Compostelu. Detaljna karta s planom rute biti će objavljena kroz mjesec studeni. Tako će se omogućiti svima koja zanima Caimino, da kroz cijelu godinu mogu , makar i nekoliko dana, hodočastiti Sv. Jakovu u Hrvatskoj. U planu je da se ova manifestacija održi i iduće godine, na proljeće i jesen, te da se dodatno obogatiti duhovnim sadržajima. Organizator ove manifestacije je Turistička zajednica grada Krka i Bratovština Svetog Jakova iz Samobora, zajednica koja nasljeđuje tradiciju hrvatskih bratovština koji još od 1203. godine pomažu hodočasnicima na putu za svetište Svetog Jakova u Santiago de Composteli. Bratovština Svetog Jakova članica je Nadbratovštine Sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnje institucije koja okuplja udruge i bratovštine Sv. Jakova iz cijelog svijeta.