Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan osnivanja prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici

Subotica (IKA)

U petak, 13. prosinca, proslavljenJ jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji - Dan osnutka prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, proslavljen je u petak 13. prosinca te je Subotičkoj biskupiji dodijeljeno prizanje "Pajo Kujundžić".

Svečana proslava započela je misom zahvalnicom u subotičkoj katedrali-bazilici Sv. Terezije Avilske. Misu je predvodio župni vikar katedralne župe vlč. Patrik Tvore, a koncelebrirali su župnik i župni vikar župe Sv. Roka, mons. Andrija Anišić i vlč. Dražen Skenderović. Na misi su sudjelovali gosti iz Republike Hrvatske, vodstvo Hrvatske zajednice u Republici Srbiji i vijećnici sadašnjeg saziva HNV-a.

Nakon mise u subotičkoj Velikoj vijećnici Gradske kuće održana je svečana akademija. Prvi saziv Vijeća izabran je prije 17 godina, a aktualni saziv konstituiran je prije godinu dana. Kako je u svojem obraćanju ocijenila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, u prvih godinu dana ovaj saziv je učinio puno, uz postojeće pokrenuti su i novi projekti. Potpora matične Hrvatske ovim aktivnostima hrvatske zajednice sve je jača, dok s druge strane, potpora domicilne Srbije u pojedinim slučajevima ostvarivanja manjinskih prava još uvijek nije zadovoljavajuća.

Prigodom ovoga praznika HNV dodjeljuje tri godišnja priznanja. Priznanje “Ban Josip Jelačić” za društveni rad u hrvatskoj zajednici ove je godine pripalo Boži Galiću, županu Vukovarsko-srijemske županije. Priznanje “Dr. Josip Andrić” za doprinos hrvatskoj kulturi pripalo je prof. dr. sc. Milani Černelić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a priznanje “Pajo Kujundžić” za doprinos u obrazovanju na hrvatskom jeziku dodijeljeno je Subotičkoj biskupiji.

Donosimo obrazloženja nagrada koje je pročitala voditeljica večeri Nevena Mlinko.

Sudbina jednog naroda određena je sudbinom njegove kulture. Za hrvatsku zajednicu u Srbiji značaj kulture leži u njenoj bliskoj vezi s načinima razmišljanja i života, te je i dodjela priznanja “Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi jedan od načina da hrvatska zajednica iskaže zahvalnost pojedincima i institucijama zaslužnima za promidžbu i njegovanje hrvatske kulture. Hrvatsko nacionalno vijeće u 2019. godini Priznanje “Dr. Josip Andrić“ za doprinos u području kulture dodjeljuje profesorici dr. Milani Černelić.

Profesorica Černelić svoj je radni vijek provela i posvetila Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svojim znanstvenim radom ostavila je neizbrisiv trag u prostoru kulture u Republici Hrvatskoj, ali isto tako i u kulturi Hrvata u Srbiji.

Od 2002. do 2006. Godina bila je voditeljica znanstvenog projekta Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca. a od 2008. do 2013. godine projekta Identitet i etnokulturno oblikovanje Bunjevaca.

Milana Černelić od 2011. godine kao voditeljica projekta istražuje sa studentima u okviru kolegija “Prakse terenskog istraživanja“ (sub)etničke skupine Hrvata u Bačkoj (Bunjevci, Šokci), Srijemu i u Banatu a plod ovakva istraživanja, njezina mentorskog vodstva i uredničkog rada su tri monografije dok je četvrta u izradi što se u znanstvenim krugovima cijeni kao kapitalna djela o tradicijskoj baštini, identitetu i migracijama hrvatskoga naroda u Vojvodini, u Republici Srbiji.

Svojim predanim radom i upornošću na mnoge načine je povezivala lokalne udruge, suradnike i često u nedostatku sredstava i drugim nepovoljnim situacijama za istraživački rad pronalazila načine kako nastaviti istraživanja, te objaviti rezultate. Njezina istraživanja, ali i briga za suvremene probleme Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske, suradnja s lokalnim udrugama i sustavni rad na popularizaciji znanosti, iznimni su te prepoznati u akademskim krugovima, ali i znatno šire.

Najveći potencijal svakoga naroda leži u školovanju mladih. Ulaganjem u obrazovanje ulažemo u budućnost naše, hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Stoga Hrvatsko nacionalno vijeće ove godine priznanje “Pajo Kujundžić“ za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dodjeljuje Subotičkoj biskupiji.

Katolička crkva je u Hrvatskoj stoljećima vjerno pratila hod hrvatskog naroda, ona je i izvan granica domovine isto tako dugo bila jedina institucija koja je skrbila o dobrobiti hrvatskoga naroda, uključujući tu i Hrvate u Srbiji i Vojvodini. Istaknimo da je u poslije komunističkom vremenu prvi puta nastava na hrvatskome jeziku u školski sustav Republike Srbije ušla putem rimokatoličkog vjeronauka sada već davne školske 2001.-2002. godine, kada je počela vjerska nastava u osnovnim i srednjim školama koju izvode osim svećenika i diplomirane katehete s TKI Subotičke biskupije.

Hvale vrijedno je i to kako je dio svećenika dao punu potporu i zauzeo se na planu motiviranja roditelja za upis djece u nastavu na hrvatskom jeziku. Posljednja u nizu značajnih aktivnosti naše crkve svakako jeste darovanje prostora od strane Subotičke biskupije za potrebe otvaranja Hrvatskog školskog centra u Subotici, unutar kojeg će se ustrojiti cjelokupan sustav obrazovanja na hrvatskom jeziku. Smatramo da je ovo skromno priznanje jedan od načina da se zahvalimo našoj biskupiji na njezinom predanom radu za boljitak našega naroda.

Priznanje je u ime subotičkog biskupa primio mr. sc. Mirko Štefković, tajnik biskupije, koji je ujedno u ime biskupije zahvalio na uručenom priznanju ističući da će ono biti ohrabrenje za podršku Subotičke biskupije budućim projektima hrvatske zajednice na području biskupije.

Priznanje “Ban Josip Jelačić“ je priznanje koje Hrvatsko nacionalno vijeće svake godine dodjeljuje za društveni rad u hrvatskoj zajednici. Ovo priznanje nosi ime po Josipu Jelačiću, hrvatskom banu rođenom u Petrovaradinu. Ovogodišnje priznanje “Ban Josip Jelačić“ dodjeljuje se županu Vukovarsko-srijemske županije gospodinu Boži Galiću.

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, u četiri mandata već obnaša funkciju župana a u tri mandata obnašao je funkciju predsjednika Hrvatske zajednice županija. Od samog početka svog mandata, kontinuirano je pomagao hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji. Od pomoći u stipendiranju studenata, projekta opremanja Doma DSHV-a, pomoći udrugama kulture i nogometnoj reprezentaciji hrvatske manjine u Republici Srbiji, političkoj potpori i promoviranju naše zajednice u Republici Hrvatskoj pa sve do nedavne kupovine Šokačke kuće u Vajskoj. Inicijator je posjeta Hrvatske zajednice županija hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji.

Svečanosti su, među ostalim, nazočili i brojni dužnosnici – predstavnici Vlada Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine te R. Hrvatske na čelu s g. Zvonkom Milasom, izaslanikom premijera Andreja Plenkovića i držanim tajnikom za Hrvate izvan R. Hrvatske, zatim predstavnici hrvatske diplomacije, hrvatskih županija, OESS-a kao i brojnih hrvatskih udruga u R. Srbiji.

U glazbenom dijelu svečane akademije nastupio je tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ pod ravnanjem prof. Mire Temunović. Jednu božićnu pjesmu su otpjevale učenice hrvatskog odjela subotičke gimnazije a s dvije pjesme nastupio je i zbor Collegium musicom catholicum pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića.

Prije svečane akademije, u sjedištu HNV-a potpisani su ugovori o donaciji sredstava Vlade Hrvatske za razvojne projekte Hrvata u Srbiji – izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje Vijeća.