Budi dio naše mreže
Izbornik

Preko Papinih riječi u Ukrajinu stigla nada u mir

Rim (IKA)

Prošlih je dana između Kijeva i samoproglašenih proruskih republika Donjeck i Lugansk izvršena razmjena oko 200 zatvorenika.

U međuvremenu nastavlja se sukob u istočnom dijelu zemlje, započet u travnju 2014. godine, u kojemu je do sada poginulo 13.000 ljudi. Do razmjene zarobljenika došlo je slijedom dogovora postignutih 9. prosinca u Parizu, uz pomoć takozvane skupine Normandija, koju čine predstavnici Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije.

Giuseppe D’amato, stručnjak za istočnu Europu i područje bivšega Sovjetskoga Saveza, istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan da je dogovor ukrajinske Vlade i proruskih separatista o razmjeni zatvorenika pozitivan znak, premda još treba riješiti brojne sporne točke. Osim teritorijalnih pitanja, postavlja se također problem energetskih odnosa između Rusije i Europe, nakon memoranduma o novom izravnom plinovodu „Južni tok“ (South Stream).

Razmjena zatvorenika djelomično odgovara na pozive na mir koje je papa Franjo uputio više puta. Ukrajinu je Papa spomenuo i u božićnoj poruci Urbi et orbi, uključujući je u svjetske krize koje valja hitno riješiti. Riječi Svetoga Oca bile su utjeha za pučanstvo pogođeno ratom koji traje već više od pet godina, rekao je Giuseppe D’Amato, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
razmjena zatvorenika Ukrajina