Budi dio naše mreže
Izbornik

O školovanju i trajnoj formaciji navjestitelja Evanđelja

Zagreb (IKA)

Tema emisije ''Argumenti'' HKR-a u ponedjeljak 27. siječnja bila je školovanje i trajna formacija navjestitelja evanđelja – i svećenika i laika. Je li Teološko-pastoralni tjedan dostatan model formacije crkvenih službenika, svećenika i vjernika laika, s kojim se izazovima susreće Crkva u Europi i Hrvatskoj, je li moguća evangelizacija suvremenih vjerničkih generacija? Gosti emisije bili su docent s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. sc. Krunoslav Novak, član Povjerenstva TPT-a s KBF-a doc. dr. Branko Murić i koordinator trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije mr. vlč. Tomislav Hačko, a urednica Tanja Maleš.

Vlč. mr. Tomislav Hačko

Vlč. Tomislav Hačko naglasio je da, što se Zagrebačke nadbiskupije tiče, postoji nekoliko načina formacije laika. Izdvojio je katehetske škole, formacije animatora mladih, a u posljednje vrijeme i župni pastoralni suradnici imaju jednom godišnje svoje susrete na kojima se promišlja o radu s vjernicima laicima. Podsjetio je da od 2002. godine kardinal Josip Bozanić uvodi konkretan program trajne formacije svećenika koji se susreću jednom mjesečno bilo kroz formativne susrete ili duhovne obnove. ”Katolički bogoslovni fakultet daje jako dobre temelje za rad s vjernicima koje je potrebno nadograđivati”, naglasio je vlč. Hačko.

Govoreći o tome kako se nadograđuju ti dobri temelji, posebno za vjernike laike koji rade s ljudima u pastoralu, prof. Murić je istaknuo da su osnovali Društvo bivših studenata kojemu je cilj razvijanje oblika trajne formacije. Osim toga, KBF je pokrenuo i program cjeloživotnog obrazovanja ‘Teološka kultura’. Ciljana skupina su laici koji su aktivni u Crkvi. Trenutno program u 2. generaciji pohađa 50 polaznika koji su, po riječima prof. Murića, jako zainteresirani za teologiju.

Dr. sc. Krunoslav Novak s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pohvalio je pozitivne inicijative KBF-a

Dr. sc. Krunoslav Novak

naglasivši da Crkva živi kroz župne zajednice, a svećenici i pastoralni suradnici prate ritam izazova kako bi mogli ići u korak s vremenom.

Na pitanje je li model Teološko-pastoralnog tjedna od prije 60 godina dostatan i za 2020. godinu, prof. Murić je istaknuo da su se kroz 60 godina promijenili interesi i načini prenošenja. ”Riječ je o međunarodnom znanstvenom simpoziju, najvećem u Hrvatskoj, a auditorij od 500 svećenika svake godina pokazuje da interesa ima”, rekao je prof. Murić. Istaknuo je, također, da danas slušatelji više ne mogu izdržati predavanja koja traju 40 minuta pa su Teološko pastoralni tjedan organizirali tako da bude dinamičniji, s više kraćih predavanja. Cilj je da u u budućnosti Teološko pastoralni tjedan bude mjesto susreta svećenika, studenata, laika i zainteresirane javnosti.

”Uvijek se vraćamo na obitelj kao prvotnu jezgru gdje se naviješta evanđelje. U obitelji učimo kako se vjeruje, kako se nada, kako se ljubi, sve druge kreposti. Sve ono što njegujemo unutar obitelji, čovjek to nosi van na svoje radno mjesto, školu, fakultet. Ponekad nije dovoljno samo pričati što evanđelje kaže, nego ponajprije od čovjeka vjernika se očekuje da evanđelje naviješta konkretnim djelima”, objasnio je vlč. Hačko kako je obitelj temelj duhovnog odgoja svih navjestitelja evanđelja.

Dokument pape Ivana Pavla II. ”Crkva u Europi” govori kako je Evanđelje nada za novu Europu. Po uzoru na tu ideju dr. Murić govorio je o

Doc. dr. Branko Murić

položaju Crkve i vjernika u današnjoj situaciji u Europi, koja je, kako on kaže, na prekretnici te se dotaknuo i položaja Hrvatske: ”Mi smo mlada članica Europske Unije i konačno smo ušli u to društvo Europskih zemalja. Sada se na neki način javlja skepsa spram Europe, budući da smo naglaske stavili na neke krive vrijednosti i očekivanja. Očekivanja kršćana bi trebala biti Europa evanđelja. Na taj način ćemo naći bogatstvo i ljepotu Europe i poticaj što Hrvatska i naša Crkva može ponuditi Europi.” Dodao je kako je upravo ta ideja navještaja evanđelja u modernoj Europi inspiracija ovogodišnjeg TPT-a.

U digitalnoj sferi i virtualnom svijetu uloga evanđelja je dati smisao čovjeku današnjeg vremena koji je često prepušten samome sebi u lutanju i traženju digitalnim prostranstvima. O važnosti poznavanja logike i prirode digitalnog svijeta govorio je dr. sc. Krunosalv Novak. Upozorio je na opasnost digitalnih medija koji čovjeka odvode u površnost kazavši: ”Količina informacija je toliko intenzivna i samo privlačenje lajkova pokazuje razinu površnosti koja nije svojstvena evanđelju. Čovjek da bi susreo Isusa Krista mora temeljito zahvatiti u pitanje smisla vlastitog života, a posredstvom digitalnih medija i digitalnih tehnologija često se događa da čovjek ne dođe do tog temeljnog pitanja vlastitog života jer je zaglušen atraktivnim porukama i senzacijama, koje ga odvlače i usmjeravaju prema nečemu što nije bitno za njegov život i od njega čine potrošača”.

Povod emisiji bio je 60. Teološko-pastoralni tjedan koji počinje sutra u Zagrebu. Trajat će od 28. do 30. siječnja i bavit će se temom ”Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi”.