Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se na misi spomenuo žrtava gospodarske krize izazvane koronavirusom

Vatikan (IKA)

Papa je tijekom euharistijskog slavlja u Domu sv. Marte u ponedjeljak 23. ožujka, namijenjenog žrtvama gospodarske krize izazvane korona virusom i obiteljima koje se suočavaju s problemima nezaposlenosti, pozvao vjernike da se mole s vjerom, ustrajnošću i odvažnošću.

Osvrćući se na odlomak Evanđelja, u kojem evanđelist Ivan opisuje ozdravljenje sina kraljevskog službenika u Kani Galilejskoj, papa Franjo je istaknuo kako je potrebno biti pažljiv u molitvi i biti svjesni da nas Gospodin vidi i čuje te razgovarati s njime, jer je On u stanju riješiti naše probleme.

Drugi uvjet istinske molitve Papa vidi u ustrajnosti. Neki tvrde da ni u tim slučajevima milost ne dolazi. Uzrok toga je – kaže Papa – što ona nije u tom trenutku potrebna ili se radi o molitvi bez vjere. Ovom prispodobom Isus želi reći vjernicima da vjera i ustrajnost idu ukorak, jer ako čovjek vjeruje, siguran je da će ga Gospodin uslišati i dati mu ono što traži. Ako te Bog ostavi da čekaš, trebaš kucati i kucati, kaže papa Franjo jer je to za naše dobro. Na taj način shvatimo da je stvar ozbiljna. Molitvu treba ozbiljno shvatiti, a ne moliti kao papige.

Treća stvar koju Bog očekuje od nas u molitvi je odvažnost. Neki se pitaju zašto je potrebna odvažnost u molitvi pred Gospodinom Bogom. Odvažnost je potrebna jer se približavamo Bogu, rekao je Papa podsjećajući na Mojsijevu odvažnost pred Bogom, koji je namjeravao uništiti njegov narod i povjeriti mu jedan drugi. Mojsije to odbija, izjavljujući da on ostaje uz narod. I Abraham je pokazao odvažnost trgujući s Bogom o spasenju Sodome. Počeo je s 30, pa spustio na 25 i nastavio snižavati sve do 20 poštenih ljudi. Krepost odvažnosti potrebna je ne samo u apostolskoj djelatnosti, već i u molitvi, zaključio je Papa propovijed i pozvao vjernike da se u ovom razdoblju mole s odvažnošću, ustrajnošću i vjerom.