Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana komemoracija za prvu ratnu žrtvu ogulinskog kraja

Ogulin (IKA)

U Ogulinu je u srijedu 22. srpnja obilježen treću godinu za redom Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja (grada Ogulina i općina Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko), odnosno 3. memorijal Ivica Cindrić.

Obilježavanje je počelo molitvom za prvu žrtvu Domovinskog rata iz Karlovačke županije Ivicu Cindrića na njegovu grobu na gradskom groblju „Sveti Petar“ u nazočnosti njegove rodbine, predstavnika brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, 143. brigade HV-a, Udruge specijalne policije Grom iz Ogulina, Hrvatskog časničkog zbora, Udruge branitelja Općine Josipdol, Udruge roditelja poginulih branitelja, HVIDRA-e kao i DPD-a Sveti Petar. Svi zajedno su zapalili svijeće a predmolio je župnik Oštarija i Cerovnika pop Ante Luketić.

„Ivica Cindrić bio je prva žrtva u Domovinskom ratu u Ogulinu i Karlovačkoj županiji. Poginuo je za krst časni i slobodu zlatnu“, zaključio je pop Luketić te izmolio molitvu odrješenja. Zatim su se svi predstavnici uputili do Trga hrvatskih rodoljuba u Ogulinu gdje su kod središnjeg spomenika hrvatskim braniteljima zapalili svijeće, a pop Luketić je poručio da je „1097. godine poginuo na nedalekom Gvozdu posljednji hrvatski kralj narodne krvi Petar Snačić braneći svoju domovinu i frankopansku ostavštinu. On nas je inspirirao proteklih 9 stoljeća koja su bila natapana krvlju branitelja za slobodu svoje zemlje, koju su konačno ostvarili naši suvremenici, a među njima i Ivica Cindrić. Nalazimo se nedaleko kapele sv. Bernardina koji je bio poznat po govoru kojeg je održao u Nuernbergu moleći papu i Zapad da pomogne Hrvatskoj pred najezdom Turaka. Najveći simbol stradanja novijeg razdoblja bio je blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Pomolimo se danas za sve njih uključujući i sve poginule hrvatske branitelje pale za slobodu naše nam Hrvatske.“

Na kraju je slavljena i misa koju je predslavio župnik Cerovnika i Josipdola pop Ante Luketić.

„Danas na dan sv. Marije Magdalene spominjemo se hrvatskih branitelja, pobjedničke vojske i policije koji su kao i današnja svetica pokazivali ljubav prema čovjeku, za što su žrtvovali i svoje živote. Mi smo danas išli hodom kroz više župa Ogulinskog dekanata i pokazali poštovanje prema poginulim ogulinskim braniteljima. Krenuli smo od sv. Petra pa došli do Frankopanskog kaštela i kapele Bernardina Frankopana. Zrinski i Frankopani bili su narodni mučenici za slobodu baš kao i hrvatski sveci Nikola Tavelić, Marko Križevčanin i kardinal Alojzije Stepinac, a za koje je biskup Bogović podignuo Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Ivica i 124 osobe su naši mučenici koji su imali pravo braniti se i po božanskim očima. Veseli me proslava u crkvi posvećenoj pred 3 dana a u čiji oltar su postavljene moći bl. A. Stepinca“ rekao je pop Ante Luketić kome su sudionici komemoracije poklonili novi kalež.