Istina je prava novost.

Preminuo vlč. Stjepan Podboj

U 63. godini života, u subotu 22. kolovoza, nakon teške bolesti preminuo je vlč. Stjepan Podboj, dugogodišnji župnik Župe sv. Nikole biskupa u Vinkovcima. Pogreb će biti u ponedjeljak 24. kolovoza u 16 sati na mjesnom groblju u njegovom rodnom mjestu - Podravskoj Moslavini. Zbog propisanih mjera zbog pandemije koronavirusa preporučeno je da Vinkovčani u ponedjeljak tijekom dana zapale svijeću i pomole se za vlč. Podboja u dvorištu njegove posljednje Župe svetog Nikole biskupa.

Stjepan Podboj rođen je 26. rujna 1957. godine u Moslavini Podravskoj, malenom mjestu pokraj rijeke Drave. Tu je završio i osnovnu školu. Već u sedmom razredu osjeća svećenički poziv te nakon osnovne škole odlazi u među biskupijsko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje maturira 1976. godine. Filozofsko-teološke studije započeo je na Kaptolu u Zagrebu, a završio u Đakovu. Za đakona je zaređen 31. svibnja 1984. godine u đakovačkoj katedrali a kao đakon djelovao je u župi Sv. Josipa radnika u Osijeku. 

Za  svećenika ga je na blagdan sv. Petra i Pavla 1985. godine također u đakovačkoj katedrali zaredio đakovačko-srijemski biskup Ćiril Kos. Kapelanske dane i prva svećenička iskustva stjecao je u Vinkovcima u župi sv. Euzebija i Poliona do 1988. godine, kada u veljači prima službu župnika Župe sv. Mihaela arkanđela u Novom Slankamenu. Prije domovinskog rata bio je župnik Župe sv. Grgura Velikog, u Šljivoševcima gdje je proveo sedam godina. 

Od 1. srpnja 1997. godine imenovan je župnikom Župe sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima gdje gradi novu župnu crkvu, Pastoralni centar i živu zajednicu. 

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić ove godine razriješio ga je službe župnika Župe sv. Nikole, biskupa, u Vinkovcima te imenovan župnikom Župe sv. Vendelina, opata, u Jarmini. Teška bolest, rak koštane srži potpomognut virusom Covid 19 nisu to dopustili. Vlč. Stjepan Podboj umro je u subotu 22. kolovoza u 63. godini života u osječkoj bolnici. 

VIDEO Slavi Njegovo ime  – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci  

Pastoralno glazbeni put vlč. Stjepana Podboja 

Vlč. Podboju glazba je oduvijek bila značajan dio njega. Gostujući u emisiji Sacro ritam HKR-a prilikom predstavljanja svoga drugog albuma „Istina, rog i svijeća“ istaknuo je: „sigurno je tomu svoj dio dala majka koja nas se pjesmom uspavljivala. Kao dijete mnogih kasnih sati slušao sam zvukove klavira na kojem je svirao župnik u mome rodnom mjestu, jer je naša kuća bila druga do crkve. Širom otvorenih očiju promatrao bih svirače u svatovima kako vješto prebiru žice na svojim tamburama“. 

U sjemeništu na Šalati, počeo je svirati tamburicu a u drugom razredu već si kupuje prvu gitaru koju je zaradio radeći preko ljetnih praznika. Sam se učio svirati gitaru te ubrzo s dečkima iz generacije osnova VIS (vokalno instrumentalni sastav) koji su nazvali „Putnici“. S njima su nastupali po mnogim župama slaveći Gospodina i prenoseći radost života za Gospodina u sjemeništu. Gitara je i u bogosloviji Stjepanu bila vjerna pratilja. Iz tog vremena shvaća veličinu i moć „pastorala glazbe“ te počinje pisati tekstove i melodije protkane teološkim znanjem koje je stekao te znanja i ljubavi prema glazbi koju je imao. 

Kao kapelan s ponosom se sjeća nastupa na Uskrs festu 1987. godine na kome vinkovački zbor mladih „Maranatha“ nastupa s njegovom skladbom „Pobjedniku smrti“ te dobivaju od žirija posebnu pohvalu. To priznanje, rekao je, više mu je značilo i od prvog mjesta. Bio je to znak da je na dobrom putu a i dobar vjetar u leđa da s glazbom nastavi s još većim žarom. I tako nastaje druga, treća i mnoge druge pjesme. 

VIDEO Kristov put – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci  

Diskografija vlč. Stjepana Podboja 

Od tih i nekih novih pjesama nastaje njegov prvi autorski album „Pjesmom vam ljubav vraćam“ koji je objavljen 2012. godine. „To je bilo sjećanje na prošlo vrijeme, note i pjesme, retrospektiva“, rekao je. Na tom se nalazi 12 skladbi te 6 meditacija. Skladbe kao solisti izvode mnoga imena zabavne, tamburaške i duhovne glazbe, između ostalih: Dalibor Bartulović – Shorty, Šima Jovanovac, muška pjevačka grupa Lipe, Domagoj Pavin, Dražen Pavin koji je bio aranžer i producent albuma. A kao glazbenici na albumu su sudjelovali: na bubnjevima Josip Kamenski – Kameni iz Opće opasnosti, Krešimir Kaštelan iz Crvene jabuke na basu, Branimir Jovanovac Bani na klavijaturama u čijem studiju MAK u Gradištu je i sniman cijeli album. Omotnica je radio Dubravko Mataković. Vlč. Podboj ističe da je neopisivo radostan što se na albumu uz sva ta poznata imena sudjelovao i njegov zbor mladih „Milost“.

VIDEO Čovjek jednog trena – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci  

Potaknut dobrim reakcijama na prvi album vlč. Stjepan počinje pisati nove skladbe te četiri godine kasnije (2016.) nastaje i drugi album “Istina, rog i svijeća”. Nakladnici albuma su bili Cro sacro etiketa Hrvatskoga katoličkog radija i Croatia Recordsa. Album čini devet pjesama i jedna meditacija na temu Euharistije. Devet pjesama pjeva Adalbert Turner Juci, a jednu vlč. Podboj. „Uopće nisam imao namjeru stvarati pjesme za novi album. Išlo je samo od sebe“, kaže vlč. Podboj. Sve tekstove pjesama napisao je vlč. Stjepan dok glazbu zajednički potpisuju Stjepan i Dražen Pavin koji je i na ovom albumu bio aranžer i producent. I na ovom albumu su sudjelovali vrhunski glazbenici. Bubnjeve su svirali: Mario Klarić, Neno i Adrian Borić te Luka Kovačić, bas gitare Domagoj Pavin i Krešimir Kaštelan, klavijature: Damir Bogdan, Goran Kovačić, Ninoslav Šebestijan i Marko Belošević te mnogi drugi. Album je sniman i miksan u studiu “ŠIŠMIŠ” u Velikoj Gorica. 

VIDEO Istina, rog i svijeća – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci  

Pripreman je materijal i za treći album. Snimljene i na Hrvatskom katoličkom radiju su promovirane skladbe: „Psalam 37“ koju su 2017. godine snimile Anđeline. Sljedeće godine objavljene su dvije skladbe: „Križ“ koju su zajedno snimile Stjepan Podboj i Anđeline te „Ljudsko srce“ koju je snimio sam vlč. Podboj. Aranžmane za sve tri skladbe radio je ponovno Dražen Pavin. Zajedno s njim vlč. Podboj ove, 2020. godine snima još jednu skladbu „Stari Hrast“ koja je doživjela i tamburašku verziju. Na poticaj Tihomira Ivanetića te u suradnji s Rockoko Orchestrom nastaje tamburaška verzija pjesme „Stari Hrast“ koja je ujedno i posljednja studijska snimljena skladba vlč. Podboja. 

VIDEO Stari hrast – Stjepan Podboj feat Rockoko Orchestra 

VIDEO Psalam 37 – Kvartet Angeline feat Dražen Pavin & Stjepan Podboj