Istina je prava novost.

Župnik Torbar o stanju u župi Čučerje

Župnik  zagrebačke Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju Marko Torbar u razgovoru za HKR opisao je potresno stanje u župi zbog kojega je 4. studenoga na župnoj Facebook stranici uputio apel za pomoć župnom Caritasu.

Od potresa 22. ožujka broj korisnika višestruko se povećao te trenutačno nedostaju osnovne potrepštine. I meni je bio veliki šok kada sam u petak došao pred svoju garažu, gdje trenutačno imam ured jer je župna kuća oštećena u potresu do te mjere da je za rušenje, i vidio tolike ljude u potrebi. Onda su mi djelatnice rekle – naš Caritas je prazan. I to me nekako šokiralo, opisao je župnik Torbar.

Broj stradalih obitelji u župi je oko 10 posto. U odnosu na prošlu godinu kada smo se brinuli za oko 37 obitelji, nakon potresa smo imali i do 280 obitelji. Želimo pomoći oko kućnog budžeta svima onima koji su stradali, koji su se morali zadužiti, da im bar malo olakšamo ovu zimu, rekao je župnik. Dodao je da su do sada uspjeli podijeliti oko milijun i pol kuna donacija, a ovih dana su realizirali jednu donaciju od Generalskoga Stola za sedam obitelji hrvatskih branitelja.

Akcija prikupljanja hrane i kućnih potrepština je u petak 6. studenoga od 16 do 17 sati na adresi Trg Svete Marije Čučerske 2, Zagreb. U blagajni župnog Caritasa također je iz prodaje Caritasovih lampaša za Sve svete prikupljen novac kojim će se pomoći potrebnima, no svi koji se žele uključiti mogu nazvati župni broj 097 77 60 594, istaknuo je župnik Torbar.

Izrazio je i zahvalnost za odaziv mnogim dobročiniteljima koji su proteklih mjeseci pomogli najpotrebnijima te su tako u župi uspjeli podijeliti drva za 25 najugroženijih obitelji. Caritas u Čučerju vrlo je aktivan. Od svibnja ove godine svjedoče velikim potrebama, ali i velikoj dobroti: „Nije im lako stati na noge, ljudi imaju dvorišta ali kuće su oštećene, našli su se u takvoj situaciji i zato nastojimo zaista kao sestre i braća, kao što često govorimo na misi, biti tu jedni za druge”.

Donacije za kupovinu hrane i kućanskih potrepština moguće je uplatiti na:

PRIMATELJ: Župa Pohoda Blažene Djevice Marije, Župni Caritas Čučerje/ ADRESA: Trg Svete Marije Čučerske 2, 10040 Zagreb / BROJ RAČUNA: HR7823900011100129399 / MODEL: HR99 / OPIS PLAĆANJA: Donacija za hranu

ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA: SWIFT HRVATSKE POŠTANSKE BANKE JE HPBZHR2X

Trenutačno su najpotrebniji: riža, sol, ocat, čokolino, pelene, pasta za zube, šampon, gel za tuširanje, toaletni papir, tekući deterdžent za suđe, tekući sapun.

„Od srca hvala na svakoj pomoći, na volontiranju, na uključivanju, na molitvi. I jedna iskrena molitva u kojoj mislimo na svog bližnjeg, na nekog tko je sam i napušten, znači mnogo! Opraštajmo, držimo se zajedno u ovim vremenima. S pouzdanjem u Gospodina koji bdije nad nama i svakoga nas dana poziva da ljubimo drugoga kao sebe samoga, vjerujmo u bolje sutra. Majko Božja Čučerska, moli za nas i blagoslovi nas!“ poručio je župnik Torbar.