Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje knjige „Krv od vaše krvi, kost od vaših kostiju“

Rim (IKA/KTA)

Knjiga "Krv od vaše krvi, kost od vaših kostiju. Pontifikat Ivana Pavla II. /1978.-2005./ i Crkve srednjoistočne Europe. U povodu stote godišnjice rođenja Karola Wojtyle" bit će 17. studenoga predstavljena na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Zajednički naslov dvaju svezaka jedne knjige na više od 1500 stranica i s više od 50 priloga je “Sangue del vostro sangue, ossa delle vostre ossa. Il Pontificato di Giovanni Paolo II (1978-2005) e le Chiese in Europa centro-orientale. Nel centenario della nascita di Karol Wojtyla”.

Sveučilište Gregorijana i izdavač „Gabrelli editori“ na svojim stranicama (www.gabriellieditori.it i www.unigre.it) najavili su predstavljanje riječima: “’Ovaj papa je krv od vaše krvi, kost od vaših kostiju’: tako je za sebe izjavio Ivan Pavao II. 3. lipnja 1979. za vrijeme svoga prvog apostolskog pohoda Poljskoj, što je bio prvi posjet nekoga pape komunističkom bloku. Papa se obratio svim kršćanima istočne Europe dok se nalazio na vrlo simboličnom mjestu: u primacijalnoj bazilici-katedrali u Gnieznom, najstarijoj u Poljskoj. Nije to bio politički proglas, nego izraz karizme ‘pape Poljaka, pape Slavena’ koji je tada bio pozvan očitovati ‘duhovno jedinstvo kršćanske Europe’.

Kulturni identitet za njega nije predstavljao barijere, nego prag susreta i razmjene darova. ‘Ovo kršćansko jedinstvo Europe sastoji se od dviju velikih tradicija: Zapada i Istoka’, ponovio je Ivan Pavao II. u toj vatrenoj homiliji, spomenuvši osim Poljaka također susjedne Slavene: Čehe, Slovake, Slovence, Hrvate, Srbe, Bugare. Njima je posvećeno novo djelo u dva sveska u seriji Povijest Crkve u srednjoistočnoj Europi koju uređuje prof. Jan Mikrut, redoviti profesor Fakulteta povijesti i kulturnih dobara Crkve na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Riječ je o znanstvenoj publikaciji koja se sastoji od više od pedeset priloga o pontifikatu Ivana Pavla II. i njegovim odnosima sa zemljama i Crkvama srednjoistočne Europe. Autori su istaknute osobe na crkvenoj, akademskoj i institucionalnoj razini, koje nude plod istraživanja obavljenih na arhivskim izvorima i na novijoj literaturi.

Ponuđeni su glasovi katoličkih autora, kako latinskih tako grkokatoličkih, i pravoslavnih: opisuju sa svoga gledišta odnose pape Wojtyle s njihovim tradicijama i zemljama. Prema njemu, Europa mora disati s ‘oba plućna krila, istočnim i zapadnim’ što je postala paradigma ekumenizma.“ Četiri priloga opisuju odnos Ivana Pavla II. prema Crkvi u Hrvatskoj i četiri prema Crkvi u Bosni i Hercegovini, a predgovor je napisao Papin tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz.

Knjigu će predstaviti rektor Gregorijane Nuno da Silva Goncalves, krakovski nadbiskup Marek Jadraszewski, sarajevski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, veleposlanica Albanije pri Svetoj Stolici Majlinda Dodaj, đakon Bugarske pravoslavne Crkve Ivan Ivanov i prof. Jan Mikrut.