Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neka se i u Crkvi i u društvu čuje glas naroda

Vatikan (IKA)

Papa Franjo zahvalio je videoporukom za više od 100.000 čestitki obljetnice pontifikata, prenosi Vatican News.

Inicijativu je potaknuo o. José María Di Paola, – otac Pepe, argentinski svećenik „siromašnih naselja“, a u njoj su, kako bi Papi izrazili veliku naklonost, sudjelovali političari i stanovnici baraka, svećenici i umjetnici, sindikalisti i sportaši, od palača moći u Buenos Airesu do neuglednih kuća u prigradskim naseljima, svi povezani zajedničkim nazivnikom velikoga poštovanja i divljenja prema papi Franji. Njihova je želja bila staviti „crno na bijelo“ jednu misao, želju koja će očitovati te osjećaje, i poslati ih na drugi kraj svijeta, u Dom Svete Marte.

Dogodilo se nešto što nisam očekivao i želim vam zahvaliti za to, rekao je papa Franjo,te dodao: „Postoji jedna zamišljena skupina koja se ne poznaje, ali je možda ujedinjena dobrim namjerama, koja se zove „Generacija Franjo“, a koja na neki način prati ono što radim, ono što kažem i koja me više ili manje voli; koja me ne vrijeđa, koja ne govori loše o meni i koja ono što kažem rabi kako bi činila dobro.

Na početku videoporuke Papa je otkrio profil te raznolike skupine s „pretjeranim imenom“ koje glasi „Generacija Franjo“, a čiji je  izbor svakodnevnoga života „kultura susreta“. Iskoristila je obljetnicu papinstva, proslavljenu 13. ožujka osmi put, kako bi u velikom broju sudjelovala u toj inicijativi koju je potaknuo  otac Pepe. Uz geslo „Prorok iz naše zemlje“, taj je 59-godišnji svećenik pokrenuo prikupljanje čestitki za papu Franju, te ih skupio više od 100.000, a taj se broj i dalje povećava zahvaljujući društvenim mrežama.

Često smo naučeni donositi odluke ne savjetujući se s narodom (…) i u životu župe, kada se župnik ne savjetuje s narodom; i u životu pokrajine, kada upravitelj ne konsultira narod; i u biskupiji, kada se biskup ne savjetuje s narodom; i u državi, kada vlasti ne konsultiraju narod, također u slučaju važnih i diskutabilnih zakona koji se odnose na moral, a narod je odsutan.

Gesta oca Pepea, koji je, prema Papinim riječima, sposoban pokrenuti srca jednostavno zato što je vjerodostojan, poslužila je upravo za to, da potakne to „bogatstvo“ slušanja naroda koji je jedini uistinu suveren, jer vlast potvrđuje narod. Nemojte zaboraviti, nikada se ne griješi ako se narod konsultira, u građanskom poretku uvijek, i nikada se ne griješi ako se konsultira vjerni Božji narod u Crkvi, poručio je Papa.

Ključne riječi:
Papa video zahvala za čestitke