Istina je prava novost.

Afrički vjerski poglavari potpisali pakt protiv trgovine ljudima

„Zajedničko priopćenje protiv modernoga ropstva” proteklih je dana u glavnom gradu Gane Accri potpisalo 14 afričkih religijskih vođa, obvezujući se na suradnju u oslobađanju svih koji danas trpe ropstvo i žrtve su trgovine ljudima, prenosi Vatican News.

Inicijativu je pokrenula međureligijska koalicija „Global Freedom Network” koja se posvetila borbi protiv trgovine ljudima, u sklopu australske krovne organizacije „Walk Free Foundation”. „Zajedničko priopćenje protiv modernoga ropstva” potpisali su predstavnici najutjecajnijih religija Gane, Obale Bjelokosti, DR Konga i Nigerije. Premda zbog pandemije koronavirusa osobno nisu mogli biti nazočni potpisivanju, svoju su podršku inicijativi izrazili Južnoafričko i Kenijsko međureligijsko vijeće.

Glavni tajnik Ganske biskupske konferencije o. Lazarus Anondee pojasnio je da je trgovina ljudima posebno gnjusni zločin jer je riječ o iskorištavanju i zlostavljanju ljudi zbog profita. Pritom je istaknuo odlučujuću ulogu vjerskih poglavara u borbi protiv toga zla zbog kojega diljem svijeta trpi najmanje 40 milijuna ljudi.

Priopćenje iz Accre je osmi zajednički dokument koji potpisuju vjerski poglavari u borbi protiv suvremenoga ropstva. Prvo su takvo potpisali 2. prosinca 2014. u Vatikanu papa Franjo i predstavnici različitih religija i drugih kršćanskih vjeroispovijesti, među njima anglikanski primas Justin Welby i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. Cilj je inicijative stvoriti međunarodnu međureligijsku mrežu kojom će se vjerske zajednice senzibilizirati protiv svih oblika ropstva, od prostitucije, preko prisilnoga rada do prodaje organa. Također se promiče etična trgovina, veća pomoć žrtvama i preživjelima, lobiranje pri vladama i parlamentima i senzibilizacija društva za te probleme.