Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje u najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj

Bukovlje (IKA)

U najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, u mjestu Bukovlje nadomak Slavonskom Brodu, križevački vladika Milan Stipić služio je 9. listopada arhijerejsku liturgiju u povodu blagdana Pokrova presvete Bogorodice kojoj je tamošnja crkva posvećena.

Na liturgiji koju je narod pjevao na starim ukrajinskim napjevima predvođen sestrama bazilijankama, vladika je poručio vjernicima da budu ponosni na svoje korijene, svoje podrijetlo i na novu domovinu koju su našli u Hrvatskoj. “Vaši su preci i pokoljenja Ukrajinaca poslije njih obogatili Hrvatsku i u kulturnom i u duhovnom pogledu. Čuvajte svoj jezik, svoje običaje, svoj identitet i svoj obred i nadalje obogaćujte sredinu u kojoj živite. Utječite se presvetoj Bogorodici jer ona je uvijek prvenstveno majka i zagovornica sve svoje djece, svih kršćana, ma gdje oni živjeli”, naglasio je biskup. U znak zahvale za korištenje te filijalne crkve od strane župljana Slavonskog Broda za vrijeme radova na župnoj crkvi, crkvi je predana ikona presvete Bogorodice nabavljena u Ukrajini.

Uz vladiku Milana suslužili su župnik slavonsko-brodski o. Aleksandar Hmilj, župnik lipovljanski o. Nikola Stupjak, župnik mikluševački o. Roman Stupjak, studentski kapelan u Slavonskom Brodu don Robert Farkaš i đakon o. Livio Marijan. Poslije liturgije sav okupljeni narod zajedno s biskupom i svećenicima okupili su se oko bratskog stola u obližnjoj dvorani rimokatoličke župe.

Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Bukovlju sada je najstarija grkokatolička crkva koju su na teritoriju Hrvatske podigli doseljenici Ukrajinci još 1911. godine. Još ranije, 1908. osnovana je župa Sibinj koja je obuhvaćala područje oko Slavonskog Broda (od Nove Gradiške do Bukovlja) gdje su u novije vrijeme nastale tri župe: Gornji Andrijevci, Sibinj i Slavonski Brod. Tako je Bukovlje postalo filijalom župe Slavonski Brod. Prije crkve u Bukovlju postojala je stara crkva u Gornjim Andrijevcima koja je srušena 1950-tih godina pa je od tada crkva u Bukovlju najstarija. Za vrijeme uređenja grkokatoličke župne crkve i pastoralnog centra Uzvišenja sv. Križa u Slavonskom Brodu ova je crkvica ponovno poslužila za bogoslužna okupljanja.

Pohod biskupa Stipića najstarijoj ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj simbolički je započeo veliku proslavu 120. obljetnice doseljenja Ukrajinaca u Hrvatsku, koja će se na poseban način obilježiti svečanom zahvalnom liturgijom u katedrali Presvete Trojice u Križevcima u nedjelju 10. listopada s početkom u 10 sati.