Budi dio naše mreže
Izbornik

Provođenje projekta „Osjećaji - bez maske“

Dubrovnik (IKA)

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije 12. listopada započelo je provođenje projekta „Osjećaji - bez maske“ u kojem sudjeluju djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te njihovi roditelji, u suradnji sa školama na području Dubrovnika.

Cilj projekta je potaknuti emocionalnu pismenost kod djece, ali i osvijestiti roditeljima njihovu nezamjenjivu ulogu u odgoju emocionalno inteligentnog djeteta te ih poučiti kako adekvatno odgovoriti na dječje emocije.

Prva tema o kojoj su na radionici djeca malo više razmišljala i kroz igru ga usvajala bio je pojam „izoliranost“. Naučili su da je izoliranost kada se osjećaš odvojen od nekoga ili nečega, ili kad se osjećaš neprihvaćeno, odbačeno. Ciklus radionica za djecu sastoji se od ukupno pet susreta kroz koje djeca uče prepoznati, imenovati i izraziti određenu emociju, a ciklusi radionica provode se u više razrednih odjeljenja. Cilj radionica je emocionalno osnažiti djecu i adolescente, potaknuti njihov socioemocionalni razvoj te na taj način učiniti djecu otpornijima,  i prevenirati emocionalne i bihevioralne probleme. 

Radionice za djecu osnovnoškolske te srednjoškolske dobi provode volonterke savjetovališta: Kate Tia Divizić, mag. psych., Katarina Gjenero, mag. psych., Renata Tolja, mag. psych, Ana Vidak, mag. act. soc., Antonia Lonac, mag. act. soc. i Jelena Bupić, mag. psych..

U sklopu projekta provode se i interaktivne radionice za roditelje, s ciljem ojačavanja roditeljskih kompetencija, s naglaskom na emocionalni aspekt odgoja i nošenje s neugodnim emocijama. Teme koje se obrađuju odnose se na razvijanje vještina učinkovitog emocionalnog odgoja djeteta. Roditelji imaju mogućnost čuti kako prepoznati emocije kod sebe i djeteta, kako razumjeti i odgovoriti na dječje osjećaje, kako pokazati empatiju te kako postaviti granice i naučiti dijete konstruktivan način rješavanja problema. Interaktivne radionice za roditelje provodi volonterka savjetovališta Bupić.

Projekt Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije, koje je dio biskupijskog Caritasa, financiran je sredstvima Uniqa osiguranja i Grada Dubrovnika, a provedba projektnih radionica planirana je u listopadu, studenom i prosincu 2021. godine.