Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano predavanje za svećenike u povodu Tjedna psihologije u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije priredilo je u utorak 27. veljače 2024. u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku predavanje za svećenike i redovnike u povodu Tjedna psihologije u Hrvatskoj, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Predavač dr. sc. don Boris Vidović, svećenik i psiholog iz Splita, govorio je o temi „Svećenici u raskoraku“.

Voditeljica biskupijskog Obiteljskog savjetovališta klinička psihologinja Silvia Sokal Gojavić pozdravila je okupljene i zahvalila predavaču na dolasku. Pojasnila je da se u Hrvatskoj prije 17 godina počeo održavati Tjedan psihologije s ciljem promoviranja struke pa je tim povodom upriličeno i to predavanje. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je i dubrovački biskup Roko Glasnović.

Predavač je na početku svog izlaganja govorio o kulturno-antropološkim promjenama koje su se u kratkom vremenskom periodu dogodile u svijetu i u Crkvi, što je ponekad teško pratiti i prema tome se postavljati. Opisao je kako je ranije u svećeničkoj formaciji bio više naglasak na kognitivnom, nego na emocionalnom, a vrijeme u kojem živimo više naglašava emotivno. Uz to je nabrojio i različite druge raskorake s kojima se svećenici suočavaju i koje ih nužno tjeraju na preispitivanje njihove uloge.

Nabrojao je kako jedan svećenik na župi mora pripremati i voditi obrede, predavati vjeronauk, brinuti za uredske poslove, posjećivati bolesne, koordinirati građevinske radove, biti prijatelj i pratitelj, duhovnik i ispovjednik, biti zabavan djeci i mladima i okupljati ih, biti strpljiv sa starijima, biti rado viđen gost na nekim slavljima i izvršavati brojne druge dužnosti koje dolaze pred njega. Tako se onda često događa da se ne može niti jednoj ulozi posebno posvetiti jer mora svima biti sve.

Promijenile su se pedagoške i katehetske metode poučavanja, došlo je u međuvremenu do dominacije interneta kao i do toga da teologija danas nema važnu ulogu u životu vjernika. Pred znanjem općenito prednost ima iskustvo. O tome i brojnim drugim aspektima života svećenika u kojem su također važni međuljudski odnosi za zdravo življenje poslanja, govorio je dr. Vidović te potaknuo, uz ostalo, na razmišljanje o ulozi svećenika u životima drugih osoba. Naglasio je i važnost upoznavanja samoga sebe i procesa koji se u osobi događaju.

U razgovoru koji je uslijedio svećenici i redovnici su zajedno promišljali o temi te zaključili kako je uloga svećenika omogućavati ljudima susret s Bogom.

Dr. Vidović održat će u utorak, 27. veljače 2024. u dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19:30 predavanje za širu javnost o temi „Što nam konflikti govore?“, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.