Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na pokojne branitelje 101. bosanskobrodske brigade

Bosanski Brod/Slavonski Brod (IKA)

U povodu obilježavanja 30. obljetnice osnivanja 101. bosanskobrodske brigade (BBB) Hrvatskog vijeća obrane, prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju, preživjeli hrvatski branitelji i ostali vjernički puk Bosanske Posavine u molitvi su se u četvrtak, 3. ožujka sjetili svojih 426 poginulih i nestalih branitelja te brigade.

U župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu u Bosanskoj Posavini misu zadušnicu za poginule, nestale i umrle branitelje predvodio je župnik Antonio Čutura, a koncelebrirao je derventski župnik Marko Slišković.

Naglasivši na početku homilije kako u svjetlu Kristova uskrsnuća, koje svakom događaju daje smisao, mi ispovijedamo tu temeljnu vjeru, ali i nadu da ćemo i mi uskrsnuti, župnik Čutura je ustvrdio da ima smisla polaganje vijenaca i molitva na grobljima i na misi za pokojne branitelje. Posvijestivši „da nas poginuli branitelji s neba gledaju i mole za nas“, poručio je: „Dobro je proći kroz ovu suznu dolinu sa što više dobrih djela. Takva dobra djela učinili su naši branitelji. Namrli su nam sve dobro i lijepo u čemu mi danas uživamo. Sa zahvalnošću gledaju nas odozgo, iz vječnog života, i kažu, hvala vam što nas niste zaboravili. Već 30 godina neumorno nas se sjećate. Molite za nas, i mi ćemo moliti za vas. Tu je povezanost naše zemaljske i one proslavljene Crkve. Povezani smo i tako idemo dalje. Poput pšeničnog zrna, koje pavši na zemlju daje novi život, tako i naši branitelji dadoše život za svakoga od nas u izobilju. Hvala im, a Bogu dragome slava“.

U organizaciji članova Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade cjelodnevni program je u jutarnjim satima započeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima. Kako je u toj brigadi bilo i branitelja muslimanske vjeroispovijesti na Mezarju u Kolibama Gornjim proučila se fatiha pred duše njihovih poginulih branitelja. Na gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, a molitvu je predvodio župnik Čutura. U druženju poslije mise u župnim prostorijama Ivo Đogaš, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BBB, koja je i ove godina bila organizator sjećanja, istaknuo je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova, koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu – svoje živote. Tom je prigodom ukratko predstavio sve akcije u kojima je 101. BBB kroz pet godina djelovala na ratištima u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. Podsjetio je kako je kroz tu brigadu prošlo 4995 pripadnika, od kojih je 426 poginulo, a 1417 stradalo u borbenim djelovanjima i nekoliko je nestalih. Naglasio je, da iako nisu sačuvati svoju rodnu grudu, uspjeli su sačuvati mogućnost življenja Hrvata u Bosni i Hercegovini, da budu ravnopravan narod, te da im je zadaća i dalje se zalagati za ravnopravnost svih triju naroda u BiH i svjedočenju istine o Domovinskom ratu. Dodao je kako ih poginuli branitelji zadužuju da se brinu za članove njihovih obitelji kao i za one branitelje koji nisu ostvarili svoja prava. Zahvalio je nazočnima što tim sjećanjem otimaju zaboravu i čuvaju sjećanje na svoje suborce te iskazao želju da tu tradiciju nastave i prenesu na buduće generacije. Tom prigodom uručio je zahvalnice predstavnicima Ministarstva branitelja Županije Posavske i Zaklade za pružanje pomoći braniteljske populacije HVO-a.

Kako je velik dio poginulih branitelja pokopan u Slavonskom Brodu drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u tom gradu polaganjem vijenaca, paljenjem lampiona kod središnjeg križa na Gradskom groblju. Molitvu je predvodio Robert Čabraja, trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije.

Program je nastavljen druženjem u prostoriji Udruge – Kolara II u Podvinju.

U cjelodnevnom programu sudjelovali su branitelji, članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici vojnih i društveno-političkih vlasti BiH i Hrvatske.