Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova sestara kuharica u Velom Lošinju

Veli Lošinj (IKA)

Nadahnjujući se duhovnošću blažene sestre Ulrike Nisch Milosrdne sestre svetoga Križa kuharice su prije početka devetnice za njezin blagdan, koji se slavi 8. svibnja, zajedno s provincijalnom savjetnicom s. Lucijom Kopić sudjelovale od 26. do 29. travnja na duhovnoj obnovi u Velom Lošinju.

Boravile su u Kući „Betanija“. Dočekale su ih domaće sestre s. Ivana Topić, s. Marija Karla Ivanović, s. Marina Makar, zajedno s kućnom poglavaricom i voditeljicom duhovnoga centra. S. M. Hijacinta pokazala im je kuću i podsjetila ih na povijest Kuće „Betanije“, a obišle su i znamenitosti Veloga Lošinja, kao i cijeli otok, te posjetile benediktinke na Cresu. U Velom Lošinju su pohodile mjesno groblje na kojem su pokopane četiri redovnice.

Drugi dan bio je dan duhovne obnove. Prije podne, na poticaj s. M. Hijacinte, sestre su dobile tekst o blaženoj sestri Ulriki. Nakon pročitanoga teksta, svaka sestra imala je priliku nešto reći o svojem životu i djelovanju u kuhinji. Zaključile su da je mnogo dobra učinjeno, ali da još mogu biti bolje i sličnije bl. sestri Ulriki. Popodne su imale priliku za sakrament pomirenja, a misu je, kao i prethodnoga dana, slavio vlč. Anton Zec, rođak sestre Bonislave Zec (1919. – 2010.).

Na povratku posjetile su sestre u Portu, na otoku Krku, i u Rijeci, na Trsatu i Sušaku.

Milosrdne sestre svetoga Križa ove godine na poseban se način nadahnjuju životom i duhovnošću blažene sestre Ulrike Nisch, koju je prije 35 godina sveti Ivan Pavao II. u Rimu proglasio blaženom. Sestra Ulrika Nisch rođena je 1882. godine u Mittelbiberachu u Njemačkoj. Stupila je u samostan Milosrdnih sestara sv. Križa 1904. god. u gradu Hegne, provincija Baden Württemberg. Živjela je život mističarke, te uz teškoće bolesti radosno i strpljivo obavljala je svoju dužnost u kuhinji. Prve zavjete položila je 24. travnja 1907. godine. Umrla je 8. svibnja 1913. godine, u 31. godini života, od tuberkuloze.