Budi dio naše mreže
Izbornik

Ulicama Rijeke održana tijelovska procesija

Rijeka (IKA)

U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) u Rijeci održana je u četvrtak 16. lipnja na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove tijelovska procesija.

Tradicija tijelovske procesije ulicama grada oživljena je 2018. zahvaljujući župniku mons. Sanjinu Francetiću. U propovijedi na misi koja je prethodila procesiji, kao i postajama tijekom procesije, mons. Francetić je istaknuo euharistiju kao srž svetkovine Tijelova, ali i kršćanskog života.

Tradicionalno, procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom najprije se zaustavila ispred OŠ Nikola Tesla gdje je nekada bio samostan sestara benediktinki. Zatim je procesija nastavljena do Jelačićevog trga gdje je bila druga postaja. Starčevićevom ulicom preko Mljekarskog trga nastavili su do treće postaje koja je bila ispred Kosog tornja, a četvrtom postajom ispred crkve Uznesenja Marijina gdje je mons. Francetić podsjetio da se tamo, pod zemljom, nalaze mozaici iz 5. stoljeća, dodajući kako su današnji kršćani jedna kockica toga mozaika. Procesija ej zaključena molitvom u crkvi.

Mons. Francetić je tom prigodom objasnio da se na Tijelovo klanjamo Gospodinu i zahvaljujemo za dar njegove prisutnosti među nama. Gradska vreva, gužva uz koju je prolazila procesija, ne čini manje svetom jer ono što je sveto jest da vjernici tom procesijom ispovijedaju Krista Spasitelja koji može promijeniti svijet. Međutim,  važno je i da sami vjernici žive svetije, a euharistija nas poziva na međusobnu slogu i ljubav, istaknuo je mons. Francetić.