Istina je prava novost.

Uskrsna poruka riječkog nadbiskupa Ivana Devčića posredstvom elektroničkih medija

Draga braćo i sestre, dragi vjernici!

Dok se spremamo na proslavu Vazma ili Uskrsa razmišljamo o otajstvu uskrsnuća. Kad kažemo „uskrsnuće”, prvo na što pomislimo odnosi se na Isusovo uskrsnuće od mrtvih, a potom na ono naše koje će se dogoditi nakon smrti. Međutim, ono što je neophodno za naše uskrsnuće od mrtvih jest sljedeće: prvo, da je Isus uskrsnuo, „prvina usnulih”, kako bi rekao sv. Pavao (1 Kor 15, 20), i drugo, da vjerujemo kako on i nas može uskrisiti od mrtvih. Ali ne samo nakon zemaljske smrti već i za vrijeme našega zemaljskog života. Dakako, riječ je o duhovnom odnosno moralnom uskrsnuću.
Prema izvještaju evanđeliste Luke, nakon Isusove fizičke smrti dvojica učenika iz Emausa putem su susrela neznanca, zapravo uskrsnuloga Gospodina, kojega nisu uspjela prepoznati sve dok on za stolom nije uzeo kruh, blagoslovio ga, razlomio i njima dao. I tada, piše sv. Luka u svom zapisu: „Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju” (Lk 24, 30). Prvi dar koji je uskrsli Isus podario tim učenicima jest taj da ih je iz duhovne obamrlosti odnosno, mi bismo to danas modernim jezikom rekli, pesimizma, osjećaja bespomoćnosti, apatije, uskrisio na novi život.
Mnogi su u povijesti nakon što su sreli Isusa uskrsnuloga doživjeli duhovno uskrsnuće i postali navjestiteljima njegova uskrsnuća od mrtvih. Duhovno uskrsnuće tijesno je povezano s moralnim uskrsnućem koje pretpostavlja novi život u skladu s Božjim zapovijedima i zakonima. To isto Isus očekuje i od nas danas koji u njega vjerujemo da ne klonemo duhom. On nas putem Crkve, kojoj je povjerio svoju riječ, ali i posredstvom savjesti svakog čovjeka, upozorava i opominje na pogubnost nepoštivanja zakona koje je Bog stvaranjem usadio u prirodu i u ljudske savjesti. Stoga, povjerovati Isusovoj riječi i poštivati Božje zakone usađene u prirodu i u našu savjest, a ne kršiti ih, znači moralno uskrsnuti iz smrti na novi život. Upravo je to jamstvo i za konačno uskrsnuće od mrtvih.
Sa željom da svatko od nas već ovdje doživi moralno uskrsnuće, a na koncu vremena i tjelesno uskrsnuće na život vječni u Bogu, čestitam Vam blagdan uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i neka Vas sve u osobnom životu i radu uvijek vodi uskrsno svjetlo i radost!