Budi dio naše mreže
Izbornik

Studenti Studijskog centra socijalnog rada posjetili Centar za integraciju „SOL” Isusovačke službe za izbjeglice

Zagreb (IKA)

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice p. Stanko Perica, socijalna radnica Dajana Ravlija i koordinator volontera Tony Toumeh ugostili su 17. travnja u Centru za integraciju „SOL“ studente i studentice Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Posjet se odvio u sklopu izbornog kolegija „Religija i socijalna pitanja“, pod vodstvom profesora Siniše Zrinščak.

Nakon govora o nastanku, misiji, viziji i radu Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, odgovarajući na pitanja studenata i studentica, raspravljalo se o statusu izbjeglica u Republici Hrvatskoj, poteškoćama i izazovima s kojima se izbjeglice susreću na putu prema željenoj destinaciji te koja je uloga Isusovačke službe za izbjeglice, kao organizacije civilnog društva, u integraciji osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom.

Osim s fakultetima, Isusovačka služba za izbjeglice surađuje s osnovnim i srednjim školama, kroz provođenje edukacija za učenike, na kojima djelatnici Isusovačke službe za izbjeglice i predstavnik izbjegličke populacije upoznaju mlade s problematikom izbjeglištva, izazovima s kojima se susreću prilikom integracije u hrvatsko društvo te važnosti osobnog susreta u prihvaćanju onih koji su drugačiji od njih. Na susretima često sudjeluje Nagham, učenica trećeg razreda srednje škole u Zagrebu, porijeklom iz Sirije, koja svjedoči o svom osobnom iskustvu uspješne integracije i sveopćeg zadovoljstva života u Hrvatskoj te primjećuje kako je unazad nekoliko godina kroz provedene edukacijske programe podignuta svijest za prihvat izbjeglica u hrvatsko društvo, piše Vatican News.