Istina je prava novost.

Završeno 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Jubilarno 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd završilo je 28. svibnja zahvalom u crkvi Sv. Križa u Sigetu u Novom Zagrebu koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan.

Mons. Jure Bogdan na početku je potaknuo okupljene hodočasnike da i dalje, po povratku svojim kućama, svatko u svojem staležu nastoji nasljedovati Božja silna djela.
 “S pouzdanjem smo posjetili sveta mjesta i u duši osjetili poticaj da obnovimo svoje srce. Svetište svetišta, mjesta koja pohodismo označuju dom Božji koji nije načinjen rukama nego je Tijelo Kristovo kojemu smo mi živo, izabrano kamenje te smo sazidani na Njemu. Vratimo se kućama i nastojmo živjeti svoje zvanje. Budimo rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk i narod Bogu stečeni da naviještamo Božja silna djela jer nas je On pozvao iz tame u svoje divno svjetlo”.
Nakon čitanja iz Prve knjige Ljetopisa, mons. Bogdan primijetio je da se “naš život odvija u znaku križa, a za nas kršćane križ nije znak nečeg lošeg i negativnoga znak već nade i spasenja. Na križu visi Spasitelj svijeta, Krist Gospodin koji nas je svojom mukom i smrću otkupio. U toj smo vjeri krenuli na ovo hodočašće i isto završavamo vrativši se u ovu crkvu. Zahvalimo Bogu na svemu što smo primili i što ćemo primiti. Zahvalimo Mu i na križevima koje nam šalje. Koja je to ruža lijepa, a da nije procvjetala na trnu? To je ljudski život. Sigurno je tako na našem dugačkom putu odlaska i povratka. Hvala svima vama, dobri ljudi, svih redova, rodova, staleža, uzrasta koji ste sudjelovali na ovom hodočašću zajedno s našim svećenicima. Hvala i vama, braćo svećenici, svima koji ste sudjelovali na ovom hodočašću i svojom službom vršili ono što je bilo predviđeno da bude Bogu ugodno djelo, nama na spasenje i vječnu korist i radost”, rekao je zahvalivši na kraju mons. Bogdan.
Po završetku blagoslova govoreći o dojmovima s hodočašća mons. Bogdan naglasio je susret mnogih vojnika i policajaca s mnogih drugih zemalja koji su se okupili svi u istoj vjeri.  “Bog nam je Otac svima, to se osjeća. Blažena Djevica Marija naša je zajednička majka kojoj smo se došli moliti. Na svakom koraku vidjeli su se različite službe, odore, staleži, stupnjevi i činovi koji ljude nose i vrše različite službe, ali jedno srce i jedna duša. Pripadnici jedne velike svjetske obitelji Katoličke Crkve kojoj je Glava Krist.”
“Osjećam zadovoljstvo, mir i radost među svim našim ljudima, našim vjernicima. Osjećam da je ovo svima bio impuls u vjeri, našem kršćanskom svjetonazoru. Budući da smo iz Hrvatske, mi smo bili svjesni da predstavljamo na ovom velikom međunarodnom skupu Katoličku crkvu hrvatskog naroda, već i da predstavljamo svoj narod u tom velikom mnoštvu. Vraćamo se još ponosniji što smo pripadnici Katoličke crkve, ponosni što smo pripadnici malog, ali duhovno bogatog i snažnog hrvatskog naroda kojemu je Bog prije četrnaest stoljeća iskazao tu milost da smo jedan od najstarijih europskih katoličkih, kršćanskih naroda i ušli u savez s Bogom. U Lurdu smo osnažili svoju vjeru i rekao bih svoje crkveno i narodno zajedništvo. Bogu hvala na svemu i svim koji su nam i ove godine omogućili da organiziramo i ostvarimo ovo hodočašće”, zaključio je mons. Jure Bogdan.
Ovaj 30. hodočasnički put hrvatskih vojnika, policajaca i branitelja zaključen je blagoslovom hodočasnika te zahvalnom pjesmom Tebe Boga hvalimo.