Istina je prava novost.

Predstavljena knjiga „Otmica nevjeste“ don Anđelka Zdeslava Kaćunka u Omišu

Nova knjiga don Anđelka Zdeslava Kaćunka „Otmica nevjeste” predstavljena je 6. lipnja u prostorijama Društva Poljičana „Sveti Jure“ u starom Glagoljaškom sjemeništu na Priku u Omišu.

Knjigu su predstavili umirovljena profesorica Učiteljskog fakulteta u Osijeku dr. sc. Nada Babić, ujedno i moderatorica programa te hrvatski publicist, novinar i filmski kritičar Joško Čelan.

Program su pjevanjem animirali klapa „Pasika“ te violinistica Klara Kalajžić uz glasovirsku pratnju prof. Rozarije Samodol. Odabrane ulomke iz knjige recitirao je glumac Mate Tavrić.

Govoreći o autorovom književnom opusu Čelan je don Kaćunka opisao kao istaknutog katoličkog publicista. „Katolička kratka priča, novela, i crtica imaju svoju intenzivnu povijest. Prodorom modernizma katolička se književnost oblikuje kao posebna književna forma. Katolička priča, kao i druge književne vrste, dobiva svoj zamah potkraj 19. stoljeća. U popis istaknutih katoličkih publicista svakako treba ubrojiti i pero don Anđelka Kaćunka. Do sada je objavio jedanaest knjiga, među kojima i zbirku priča Doncameron (2019., 2020.), koje upotpunjuje ovom zbirkom crtica i priča, djelomice starijeg nadnevka, objavljenih u Solinskoj kronici te nekolicinom zapisa novijeg izdanja, od kojih je Otmica nevjeste posljednja, istaknuo je.

Dr. Babić pohvalila je autorovu originalnost u stilu pisanja. „On je majstor igre riječi, persiflaže, alegorije i metonimije. Građu crpi iz života, trendova i aktualnosti, duboko ih analizira te ih u konačnici uobličuje u naizgled jednostavan književni stil blizak svakom čitatelju. Njegovom britkom peru nisu mogli umaći ni neki trendovi koji su se uvukli u Crkvu. Stoga i tu isprevrće uobičajene sheme i paradigme. Stvorio je jednu novu književnu formu, koja se može smjestiti između humoreske i novele“, naglasila je.

„Traži li se hermeneutski ključ ili zajednička potka svim don Anđelkovim pričama, ili cjelokupnom opusu, onda se to može najbolje dočarati u sintagmi – otvoriti oči. Da čovjek ne skrene s puta, da se ne odvrati od Istine te da ne odustane od Života. Što vidi i kako gleda kroz svoj duhovni i svećenički kanoćal, može se iščitati i u zbirci knjiga Otmica nevjeste. Osim baštine bogatog pastoralnog iskustva, i mediji su neiscrpno vrelo njegovim nadahnućima, motivima i temama. On je pozorni čitač vremena, kojega često na razmišljanje potaknu razne teme iz života ili medija, iz čega u konačnici proizlaze njegova hrvanja sa svijetom uobličena u književni sadržaj“, poručila je.

Na kraju programa, autor je zahvalio svima na dolasku, a posebno predavačima na predstavljanju te glazbenicima na animiranju programa. Istaknuo je da se knjiga sastoji od dva dijela. Prvi dio je zbirka priča sastavljena za „Otočki dekameron“ kojima je naknadno pridodao još tri tako da čine cjelinu od deset priča. Drugi dio zbirka je kolumna iz mjesečnika „Solinska kronika“ gdje je autor pisao pod pseudonimom „Cro Nika“ u kojima je komentirao društvena, politička i crkvena zbivanja u Hrvatskoj.