Istina je prava novost.

Papa uputio poruku povodom 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije

U poruci nadbiskupu Palerma Corradeu Loreficeu, papa Franjo se 8. srpnja prisjeća 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije i oslobođenja te sicilijanske prijestolnice od kuge. U Palermu se taj događaj ove godine slavi od 10. do 15. srpnja.

Svetica je napustila bogatstva svijeta, vodeći se riječima „Za ljubav Gospodina moga“. „Život kršćanina, kako u vremenu u kojem je živjela naša pustinjačka djevica, tako i u današnje vrijeme, neprestano je obilježen križem; Kršćani su oni koji uvijek ljube, ali često u okolnostima u kojima se ljubav ne razumije ili čak odbacuje“, piše u poruci Papa. Danas je to također izbor koji ide protiv struje, jer oni koji slijede Krista pozvani su prigrliti logiku Evanđelja koja je nada, koja odlučuje u srcu napraviti mjesta za ljubav kako bi ju dala drugima, žrtvovati ju za brata, podijeliti ju onima koji ju nisu doživjeli zbog „pošasti“ koje pogađaju čovječanstvo, napominje u Sveti Otac.

Štovatelji sv. Rozalije njeni su „duhovni nasljednici“, te ih Papa poziva da njeno svjedočanstvo vjere i ljubavi prema drugima pretoče u evanđeoski stil života. „U školi svete Rosalije, odričući se suvišnog, ne ustručavajte se velikodušno davati sebe drugima. Imajte hrabrosti u suočavanju s izazovima koji još uvijek koče preporod ovoga grada čiji je put opterećen brojnim problemima, od kojih su neki i vrlo bolni”. Potiče mještane Palerma da „hrabro gledaju u Onoga koji je milosrđe”, u čijim očima patnje Njegovog naroda nisu nevidljive. „On poznaje naše boli i spreman je izliti melem utjehe koji liječi i daje novi poticaj”, piše.

„S Rozalijom, ženom nade, potičem vas: Crkvo u Palermu, ustani! Budi svjetionik nove nade, budite živa zajednica koja, preporođena krvlju mučenika, daje istinito i svijetlo svjedočanstvo za Krista našega Spasitelja“, potiče Sveti Otac i dodaje: „Narode Božji na ovom blagoslovljenom pojasu zemlje, ne gubite nadu i ne predajte se malodušju“. Poziva ih neka ponovno otkriju radost zadivljenosti pred Ocem koji ih poziva k sebi i vodi stazama života kako bi okusili „plodove sloge i mira“.

Rozalijanska jubilarna godina dolazi svome kraju, a Papa izražava nadu da je ona „prije svega pogodovala duhovnom procvatu“. „Stoga vas pozivam da pokorno slušate Duha Svetoga kako biste mogli ostvariti obilno pastoralno razdoblje, spremni širiti miris prihvata i milosrđa”.

Na kraju poruke, papa Franjo poziva vjernike da povjere njihovoj zaštitnici želje i težnje koje nose u srcu. „Zamolite ju, ženi molitvene šutnje, da odagna strahova i nadvlada potištenosti koje guše korijene dobra, kako bismo bili odvažni učenici Učitelja i graditelji nade”, zaključuje, povjeravajući ih zaštiti Blažene Djevice Marije.